Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Demissionair minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) heeft maandag weer verschillende forse versoepelingen aangekondigd, waarmee Curaçao weer een stapje dichter bij een normale situatie komt.

F02 Bijna terug naar normaalZo geldt de avondklok - de toke de keda - vanaf 2 juni vanaf 01.00 tot 04.30 uur. Verder mogen alle winkels, horecagelegenheden en casino’s vanaf dan de sluitingstijden volgens de economische vergunning hanteren, maar wel uiterlijk tot een uur voor het begin van de avondklok, dus middernacht.

Het maximum dat gesteld wordt aan het aantal personen dat aan één tafel in een restaurant mag zitten vervalt op 2 juni. Wel blijft gelden dat het restaurant tot maximaal 50 procent van de totale capaciteit mag toelaten. De trùk di pan mag vanaf 20.00 tot middernacht klanten bedienen door take-out, curb side pick-up en delivery. Bij winkels wordt de restrictie die tot nu toe werd gesteld aan het aantal personen dat de winkel in mocht, opgeheven. ,,We rekenen er wel op dat winkeleigenaren er zorg voor dragen dat de regels voor wat betreft hygiëne en afstand worden nageleefd, door zowel klanten als personeel”, aldus Rhuggenaath maandag in de Relato di Dia .

Inwoners van Curaçao die langer dan twee weken volledig gevaccineerd zijn en vanuit het buitenland terugreizen naar Curaçao hoeven bij terugkeer niet langer een PCR-test te doen. Wel blijft de regel van een antigeentest op de derde dag na aankomst van kracht, zeker voor wat betreft de personen die uit een hoog risicogebied komen, zegt de premier. Voorlopig dient de vaccinatiekaart als bewijs.

Vanaf donderdag 3 juni is de bubbel tussen de ABC-eilanden - Aruba, Bonaire en Curaçao - van kracht. Deze bubbel houdt in dat inwoners bij het reizen tussen de drie eilanden geen PCR-test en ook geen antigeentest hoeven te doen. Dit gaat een dag later dan de andere versoepelingen in omdat er nog moet worden overlegd met luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, zo zei Rhuggenaath. Bewoners van de ABC-eilanden moeten bij het reizen hun vaccinatiekaart als bewijs aan de immigratie tonen. Er wordt ondertussen door een speciaal team gewerkt aan een geautomatiseerde oplossing waarbij inwoners die volledig zijn gevaccineerd de kaart niet hoeven te vertonen, maar al in een systeem zijn opgenomen.

Een andere versoepeling is dat samenscholing tot een maximum van 25 personen in publieke ruimtes, inclusief het strand, weer is toegestaan. Ook voor bezoek thuis geldt dat er maximaal 25 personen zijn toegestaan. Wel wordt iedereen aangemoedigd bijeenkomsten zoveel mogelijk in de open lucht te organiseren en hierbij de coronamaatregelen in acht te nemen.

Vanaf 2 juni geldt verder verder dat ‘Bon kuné’- en bingospellen weer mogen worden georganiseerd en dat hierbij de ruimte tot 50 procent van de maximale capaciteit mag worden gevuld. De bekende coronaregels moeten ook hier worden nageleefd. Plezierboten mogen ook weer varen met aan boord 50 procent van de maximale capaciteit. En tot slot mag het openbaar vervoer weer tot 01.00 uur blijven rijden.

Voor wat betreft het vaccinatieprogramma geldt dat vanaf 1 juni alleen de Sehos-poli nog als priklocatie dient. Bij het WTC en SDK konden mensen nog tot aan vandaag terecht. Wie voor dinsdag een afspraak bij het WTC of SDK heeft gemaakt kan daar niet meer terecht en wordt automatisch naar het Sehos doorverwezen. Bij Sehos kan iedereen ook terecht zonder afspraak.

Rhuggenaath herhaalde nog eens dat mensen die covidsymtpomen vertonen niet naar de huisartsenpost moeten gaan, maar telefonisch contact moeten opnemen met de huisarts, die vervolgens een afspraak maakt voor een test. De Covid-19-lijn 9345 blijft alleen nog beschikbaar voor informatie over het vaccinatieprogramma.

Noodtoestand verloopt op 7 juni

Demissionair premier Eugene Rhuggenaath legde ook uit dat de noodtoestand en alle regels die hierin zijn opgenomen op maandag 7 juni verlopen. Er wordt nu geëvalueerd of de noodtoestand dan dient te worden verlengd.

,,Gezien de grote hoeveelheid personen die zijn gevaccineerd en de cijfers die aangeven dat er nauwelijks besmettingen zijn, lijkt het in eerste instantie niet nodig, maar er dient ook te worden geëvalueerd of het nodig is de noodtoestand toch te verlengen om bepaalde regels zoals bijvoorbeeld de toke de keda, nog even aan te houden. Het is dus goed mogelijk dat de noodtoestand alsnog voor korte tijd wordt verlengd.

Verschillende instrumenten zoals de avondklok zijn gebaseerd op de noodwet die eind vorig jaar door de Staten werd goedgekeurd”, aldus de premier, die beloofde hier deze week meer informatie over te zullen geven.