Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Na enige onduidelijkheid toen de van corruptie verdachte politieagenten zich afgelopen weekeinde bij de gevangenis meldden, zijn ze zaterdagmiddag alsnog opgesloten in afwachting van de behandeling van hun zaak.

SDKK gevangenis DUSHIDat bevestigt de leiding van detentiecentrum Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). De agenten hadden zich zaterdagochtend conform de instructie bij de gevangenis gemeld, maar kregen daar te horen dat ze zich bij de politie-inspecteur moesten melden, die de politieagenten vervolgens te kennen gaf dat ze naar huis moesten en zich maandag weer moesten melden.

In een persverklaring legt de directie van SDKK uit dat de verdachten moesten worden opgesloten in een speciale afdeling op het gevangenisterrein dat door het Korps Politie Curaçao (KPC) wordt beheerd en dat de agenten zich daarom niet bij de gevangenis, maar bij de politie-inspecteur moesten melden. Laatstgenoemde had de situatie echter verkeerd begrepen en stuurde de agenten terug naar huis met de mededeling dat ze zich maandag weer moesten melden voor detentie. Toen het Openbaar Ministerie (OM) dit te horen kreeg, werden de verdachten zaterdagmiddag opnieuw opgeroepen en moesten ze zich opnieuw melden bij de gevangenis waar ze alsnog zijn opgesloten.

De vier politieagenten D., B., O. en T. gelden als verdachten in de zaak Outpost waarin onderzoek wordt verricht naar ambtelijke corruptie. Aan hen wordt officieel diefstal uit woningen, dan wel poging daartoe; overtreding van de Opiumlandsverordening; en misbruik van de ambtsbevoegdheid ten laste gelegd. Deze agenten worden ervan verdacht procedures die gelden bij de inbeslagname van spullen niet te hebben nageleefd; zij zouden privacyregels hebben geschonden en zich schuldig hebben gemaakt aan diefstal. Het viertal zou een inval/huiszoeking hebben verricht zonder hiervoor toestemming te hebben verkregen van de officier van justitie en zou hierbij onder andere geld en drugs in beslag hebben genomen zonder deze vervolgens aan te geven bij het politiebureau. Dit zou in september/oktober 2020 bij een huiszoeking aan de Daimarieweg hebben plaatsgevonden.

Eind april besloot het Hof dat de agenten weer de cel in moeten, nadat ze eind maart voorwaardelijk werden vrijgelaten. Het OM trad tegen het besluit voor voorwaardelijke invrijheidsstelling in beroep en eind maart vonniste het Hof in het nadeel van de agenten. Zij moeten nu de behandeling van hun zaak in de gevangenis afwachten.