Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In voormalig ziekenhuis Sehos zijn 173 plekken voor covid-patiënten ingericht om op het ergste voorbereid te zijn. sehosHet Curaçao Medical Center (CMC) gaat stapsgewijs gebruikmaken van de extra capaciteit in het Sehos.
In eerste instantie wordt begonnen met 33 bedden voor low- en medium care. Wanneer meer patiënten naar het oude ziekenhuis kunnen worden overgebracht, is afhankelijk van de beschikbaarheid van verpleegkundig en medisch personeel.
Het CMC heeft binnen de eigen muren het aantal covid-bedden al maximaal uitgebreid. Het ziekenhuis houdt 160 van de 300 bedden vrij voor patiënten met Covid-19: 46 ic-bedden en 114 verpleegbedden. Gisteren aan het einde van de ochtend waren er 117 covid-patiënten opgenomen: 81 met algemene zorg en 36 met intensieve zorg. Dat betekent dat er op dat moment nog plek was voor 33 opnames op de gewone afdeling en voor tien patiënten die intensieve zorg nodig hebben. ,,We bereiden ons voor op het uitbreiden van 46 naar 60 ic-bedden”, zei medisch-directeur Ingemar Merkies gisterochtend tijdens een persconferentie. Maar dan moet er wel zicht zijn op voldoende personeel. Merkies wijst erop dat het ziekenhuis wel kan blijven opschalen met meer bedden, meer apparatuur en meer personeel. ,,Als we ons niet aan de maatregelen houden, dan zal dat wel moeten. Dat doen we ook. Onze taak is patiënten op te vangen en rust te brengen in de gemeenschap.” Maar terwijl het CMC zijn deel doet, is het nu aan de bevolking een bijdrage te leveren en te voorkomen dat het aantal besmettingen explosief blijft toenemen. ,,Wij zijn het einde van de keten”, zegt Merkies.
Van de 173 bedden in Sehos hebben er 93 een centrale zuurstofaansluiting. Nog eens 36 plekken hebben behalve een zuurstofaansluiting ook beademingsapparatuur en zijn daarmee geschikt voor intensive en medium care. Naast alle 36 ic-bedden staan monitors om bloeddruk, hart en bloedgasgehalte in de gaten te houden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).