Al het nieuws

‘Streven 10.000 vaccinaties per dag’

Willemstad - De overheid wil naast winkelcentrum Sambil nog drie tot vier grote locaties geschikt maken voor het massaal vaccineren van de Curaçaose bevolking. Het streven is 10.000 vaccinaties per dag.

PHOTO 2021 04 03 19 26 14 kleinDat heeft Jerry Semper, huisarts en medisch coördinator in het team van het vaccinatieprogramma, vandaag gezegd tijdens een persconferentie. Semper ziet een drastische opschaling van het vaccinatietempo als ‘een klein lichtpuntje aan het einde van de tunnel’. De huisarts benadrukt, evenals eerder bijvoorbeeld epidemioloog Izzy Gerstenbluth en immunoloog professor Ashley Duits, dat vaccineren de enige uitweg is om weer terug te kunnen naar een normaler leven.

Vanaf maandag kunnen alle mensen van 18 jaar en ouder zich laten registreren voor een vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Als mensen gevaccineerd zijn, en daarmee beschermd tegen het coronavirus, zal het aantal besmettingen afnemen en ook het aantal ziekenhuisopnames.

Vandaag konden mensen voor het eerst worden ingeënt bij winkelcentrum Sambil. Op sociale media is een lange rij wachtende te zien. Dat komt mede doordat mensen niet tien minuten, maar veel eerder voor de tijd van hun afspraak komen. ,,In de eerste twee uur hebben we 450 mensen gevaccineerd”, zegt Semper. ,,We kunnen daar gemakkelijk 2.000 vaccins per dag toedienen en dan nog eens 600 bij de poli in het voormalig ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Otrobanda.” Maar dat is niet voldoende. Semper: ,,Dat blijkt uit de cijfers. We moeten nog sneller veel meer mensen vaccineren.” Dus wordt gezocht naar nog drie tot vier grote locaties. ,,Dan komen we aan 10.000 mensen per dag”, zegt Semper.

Vaccins zijn er voldoende, benadrukt de huisarts. Vorige week woensdag kwam een derde zending met 18.720 vaccins uit Nederland en vrijdag volgt een lading van nog eens 15.000 vaccins extra. Bottleneck is ook hier weer personeel. Semper: ,,We hebben Nederland ook op dat punt om hulp gevraagd. Morgen komen de eerste verplegers en een arts al op het eiland aan.” Om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk te kunnen vaccineren, is besloten om de afspraak voor de tweede dosis niet na drie weken maar na zes weken te maken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.