Al het nieuws

 

  • Vanaf maandag registreren 18+

  • Prikcentrum in Sambil

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vaccinatiecampagne gaat in een hogere versnelling. Vanaf maandag kan iedereen die achttien jaar of ouder is zich registeren. In winkelcentrum Sambil opent zaterdag een groot prikcentrum.
VaccinerenIn Sambil kunnen dagelijks 1.000 tot 1.500 mensen worden ingeënt. Ook het prikcentrum in het poli-gebouw van voormalig ziekenhuis Sehos blijft operationeel, maar speciaal voor mensen die meer tijd vragen omdat zij bloedverdunners krijgen of moeilijk ter been zijn. Sambil stelt het winkelcentrum gratis beschikbaar. ,,Nu gebruiken we nog maar een klein deel van de ruimte”, zei Daniel Oleana, operationeel leider van de vaccinatiecampagne, gisteren tijdens een persconferentie. ,,Maar als het nodig is kunnen we het prikcentrum in Sambil uitbreiden voor het vaccineren van 2.000 of zelfs 4.000 mensen per dag. Dat moet dan natuurlijk wel goed georganiseerd worden.”
Nu is het zaak dat mensen zich ook massaal aanmelden en een afspraak maken, benadrukt demissionair minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Want er zijn genoeg vaccins, die komen in tranches. Vorige week woensdag is de derde zending met 18.720 vaccins van BioNTech/Pfizer uit Nederland ontvangen. Het vaccin wordt in twee doses toegediend. Tot gisterochtend 10.00 uur hadden 21.560 mensen zich laten registreren; 15.755 hebben een eerste injectie gekregen, 4.730 ook de tweede.
Tot nu werd de tweede injectie drie weken na de eerste vaccinatie toegediend. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat die periode zonder negatieve consequenties kan worden verlengd. Ook op Curaçao is daarom besloten om de tweede afspraak niet na drie weken, maar na vijf tot zes weken in te plannen. Op die manier kunnen meer mensen eerder hun eerste vaccinatie krijgen. ,,Wie een eerste dosis van het vaccin heeft gekregen is al grotendeels beschermd tegen het coronavirus”, zegt huisarts Jerry Semper. ,,Daarmee bereiken we dat minder mensen ernstig ziek worden en dat we het aantal opnames in het ziekenhuis afremmen.”
Semper zegt dat nu het aantal besmettingen uit de hand is gelopen, zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk beschermd moeten worden. ,,Dit is een oorlog tegen een onzichtbare vijand en wij vragen 160.000 burgers de strijd te voeren. Dat is heel wat. Dat doen we door afstand te houden, handen te wassen en een mondkapje te dragen. Maar het belangrijkste wapen dat we hebben is het vaccin. Laat je alsjeblieft vaccineren!” De huisarts probeert de weerstand tegen het vaccin bij twijfelaars weg te nemen. Na de eerste vaccinatie kan iemand wat grieperig worden met lichte koorts en lichaamspijnen en dat kan na de tweede dosis wat erger zijn. Semper: ,,Maar van alle 15.000 mensen die nu gevaccineerd zijn, kregen er ongeveer tien een lichte reactie. Daarvan hebben er drie à vier een anti-allergie tablet gekregen en dat hielp.” In het vaccin van Pfizer zit slechts één ingrediënt waar mensen heftig op zouden kunnen reageren. Op Curaçao gaat het om hooguit een of twee mensen bij wie dat zou kunnen voorvallen. ,,Dat weten we omdat het stofje ook zit in bijvoorbeeld babydoekjes en make-up.”
Het verhaal gaat de ronde als zou het vaccin de oorzaak zijn van de vele ziekenhuisopnames. Het klopt niet en kan niet, helpt Semper het fabeltje uit de wereld. ,,Het vaccin bevat niet het virus, maar een genetische code. Bovendien zijn de meeste mensen die nu worden opgenomen tussen de veertig en zestig jaar. Die kwamen niet eens in aanmerking voor vaccinatie. Dat alleen al bewijst dat zij niet ziek zijn geworden van het vaccin.”
Na vaccinatie is iemand beschermd tegen besmetting met het coronavirus en loopt nauwelijks gevaar ernstig ziek te worden. De kans op overlijden is ‘praktisch nul’. Dat is gebleken uit internationaal onderzoek onder 44.000 mensen die het Pfizer-vaccin hadden gekregen. ,,Niemand in de onderzoeksgroep is overleden aan de gevolgen van Covid-19”, zegt Semper. Mogelijk besmetten mensen die gevaccineerd zijn ook minder snel een ander, maar voldoende wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog om daar vanuit te kunnen gaan. ,,Dus ook al heb je het vaccin toegediend gekregen, dan nog moet je je houden aan de basisregels”, zegt Semper.
Registreren voor een vaccinatie is op dit moment het krachtigste wapen om het virus onder de duim te krijgen, is Semper het eens met minister Jesus-Leito. Dat is bovendien een duidelijk signaal naar Nederland; dat het zinvol en noodzakelijk is om snel zo veel mogelijk vaccins naar Curaçao te sturen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.