Al het nieuws

  • Mogelijk intensieve zorg op verpleegafdeling

  • Ook Recovery Room loopt vol

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Medical Center (CMC) zoekt naar mogelijkheden om bedden op de covid-afdelingen geschikt te maken voor intensieve zorg. In het ziekenhuis zijn dringend meer ic-bedden nodig.
Het idee is dat op de verpleegafdeling bij het bed van de patiënt onder andere beademingsapparatuur wordt geïnstalleerd. Gisteren aan het begin van de avond werden bijna alle dertig ic-bedden bezet door patiënten met Covid-19. Tegen 17.30 uur laat CMC-woordvoerder Germaine Gibbs desgevraagd weten dat in het ziekenhuis 92 covid-patiënten liggen, dat waren er een dag eerder rond die tijd nog 74. Het aantal patiënten dat intensieve zorg nodig heeft loopt op van 24 maandag naar 27 gisteravond. Dat betekent dus dat er nog drie ic-bedden beschikbaar zijn. Van de 44 beademingsapparaten in het ziekenhuis zijn er 27 tot 30 in gebruik.
Het afgelopen weekeinde heeft CMC het aantal bedden voor patiënten met Covid-19 uitgebreid naar het maximaal mogelijke aantal van 148. Dat is inclusief de dertig ic-bedden. Het ziekenhuis heeft in totaal 300 bedden. Verschillende afdelingen zijn gesloten, omdat geplande ingrepen voorlopig niet worden uitgevoerd. Personeel wordt ingezet op de covid-afdelingen en voor spoedeisende hulp aan niet-covid patiënten.
CMC lijkt de afgelopen dagen achter de feiten aan te hollen. Een constante en steeds grotere stroom covid-patiënten zorgt ervoor dat de extra capaciteit die wordt vrijgemaakt al snel weer bezet raakt. Nadat in het weekeinde de afdeling intensive care (16 plekken) vol liep, werden in de Recovery Room veertien ic-bedden geïnstalleerd. Technici en personeel van de operatiekamer zetten zich met man en macht in om de ruimte, waar normaal gesproken patiënten bijkomen van een narcose, geschikt te maken voor intensieve zorg aan patiënten met Covid-19. Twee dagen later zijn elf van die veertien bedden alweer bezet. Als de trend zich doorzet zal moeten worden uitgeweken naar het gebouw van het voormalige Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), maar dan is meer personeel nodig. CMC zoekt vrijwilligers met een achtergrond in de zorg. Nederland heeft aangeboden meer zorgpersoneel naar Curaçao te sturen, maar hoeveel zorgverleners wanneer komen, was gisteren nog niet bekend.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).