Al het nieuws

  • Opgeschaald naar 148 covid-bedden

  • Afspraken poli gecanceld

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) heeft het afgelopen weekeinde alles uit de kast gehaald om zo veel mogelijk ruimte vrij te maken voor covid-patiënten.


cmcHet maximaal aantal bedden dat gisteren vrij werd gehouden is alweer meer dan waar CMC-directeur Gilbert Martina vrijdagavond nog rekening mee hield. Van 107 vrijdag, ging het aantal voor covid-patiënten gereserveerde bedden zaterdag naar 121 en gisteren naar 148. Van die 148 plekken zijn er dertig geschikt voor intensieve zorg aan patiënten met Covid-19. Zondag werden in de Recovery Room naast de operatiekamer veertien extra ic-plekken ingericht. De afdeling intensive care (ic) van het ziekenhuis heeft zestien bedden. Non-covid-patiënten die intensieve zorg nodig hebben, worden opgenomen op de afdeling coronory care unit, of hartbewaking.
Maar met die 148 bedden zit het ziekenhuis ook echt aan de grens van wat verstandig is. Want er zouden minimaal 150 plekken beschikbaar moeten blijven voor patiënten die om andere spoedeisende reden worden opgenomen. ,,Hierna is het enige alternatief nog het Sehos”, zegt CMC-woordvoerder Germaine Gibbs. Eerder zei Franke Scheper, tot november 2019 medisch-directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), dat in het gebouw van het voormalig ziekenhuis bedden en apparatuur ligt opgeslagen voor 33 covid-patiënten.
In verband met de toename van het aantal covid-patiënten heeft CMC nu ook de poliklinische afspraken voor onbepaalde tijd gecanceld. Eerder werd al besloten om alleen nog acute operaties en ingrepen uit te voeren en de geplande zorg voorlopig uit te stellen. Ook de poliklinische zorg ligt nu dus stil, maar met uitzondering van enkele specialismen: hyperbare zuurstoftherapie (onder andere voor het genezen van diabetische wonden), dialyse van nierpatiënten, radiologie, radiotherapie en oncologie.
Alle patiënten die met spoed door de huisarts naar het ziekenhuis worden verwezen op verdenking van Covid-19 moeten zich melden bij de speciale ziekenhuistent die naast de spoedeisende hulp is opgezet. Hier wordt beoordeeld hoe ernstig de situatie van elke patiënt is, of opname nodig is en op welke afdeling. Het noodhospitaal dient als extra opvang voor de spoedeisende hulp en is uitgerust met dezelfde faciliteiten als in het ziekenhuis. De tent is aangeboden door Sint Maarten waar op dit moment juist heel weinig besmettingen zijn: 30 actieve gevallen. Zaterdag bleken zes mensen positief en lagen er twee covid-patiënten in het ziekenhuis op Sint Maarten.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.