Al het nieuws

Venezuela centraal in overleg Koninkrijk

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - In het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen dat gisteren tussen de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft plaatsgevonden, stond Venezuela centraal. De wens is om het verkeer met Venezuela zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.

blokvenezuelaEr werd uitvoerig stilgestaan bij de recente verklaringen van de Venezolaanse president Nicolás Maduro dat hij de grenzen weer wil openen met de ABC-eilanden en hoe de landen hiertegenover staan. ,,De wens is om gewoon grensverkeer te hebben met Venezuela zowel wat betreft personen als goederen, zodra de gezondheidssituatie dit weer toelaat”, zei Blok gisteren na het overleg tijdens een kort persmoment. ,,Maar wel op een wijze dat goed kan worden gecontroleerd wat en wie er binnenkomt.”
De voorgenomen invoering van een visumplicht voor Venezuela lijkt daarnaast nu steeds dichterbij te komen. Volgens de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken verlopen de voorbereidingen goed en is het - mits de gezondheidssituatie dat toelaat - technisch gezien mogelijk om de visumregeling begin volgend jaar in te voeren. De visumplicht was een wens van met name Aruba om het binnenkomen van Venezolanen te kunnen beperken. Door langer te blijven dan is toegestaan, wonen er veel Venezolanen illegaal op vooral Aruba en Curaçao. Het idee is om via de visumplicht het aantal Venezolanen dat naar de eilanden komt te beperken tot maximaal 8.000 per jaar.

Ook premier Eugene Rhuggenaath sprak de wens uit de historische banden met Venezuela te herstellen. ,,We hebben een eeuwenoude relatie met Venezuela; zowel wat betreft familie als cultureel en economisch. Het is belangrijk voor ons om Venezuela te benaderen en te kijken of we in gesprek kunnen gaan over een gefaseerde opening van de grenzen. Dat is belangrijk voor beide gemeenschappen”, aldus de Curaçaose minister-president.
Eerder besloot Venezuela eenzijdig de grenzen met de eilanden te sluiten.
Tijdens het Koninkrijksoverleg tussen de vier landen is tot slot ook gesproken over de recente verkiezingen in de Verenigde Staten (VS) en wat de uitslag betekent voor de relatie tussen het Nederlands Koninkrijk en de VS. ,,We kijken uit naar de samenwerking met nieuwe regering in de VS. Het is belangrijk om deze relatie voort te zetten, zeker ook ten aanzien van de continuïteit van onze raffinaderij”, sprak Rhuggenaath, die Blok bedankte voor zijn ‘hulp bij het verkrijgen van verschillende belangrijke licenties voor de raffinaderij’.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).