Al het nieuws

Follow the Money twijfelt aan uitspraak GMN-minister

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het onderzoek naar het ongeluk, precies een jaar geleden met het mobiele olieplatform CIMC Gretha bij Sint Michiel (Boka Samí), is volgens de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Zita Jesus-Leito (PAR) eind oktober van dit jaar afgerond.

bokagrethaDat zei zij deze maand nog tegen verslaggever Pepijn Keppel van de nieuwssite Follow the Money (FtM). Keppel gelooft de minister niet, zo blijkt uit het verdere verslag.
Jesus-Leito stelt in het artikel: ,,De competente instanties van de Curaçaose overheid zijn bekend met het feit dat de CIMC Gretha, als gevolg van onder meer gewijzigde weersomstandigheden, is verzeild geraakt in een ongeluk, waarbij schade aan de koraalriffen is ontstaan. De havenmeester (van Curaçao Ports Authority, red.) en de Meteorologische Dienst (Meteo) hebben vooronderzoeken ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.” Eind oktober verwacht ze haar onderzoek te hebben afgerond, aldus het verhaal. Daarna wordt ‘juridisch advies ingewonnen over de mogelijke vervolgstappen’.

Dat vindt FtM in tegenspraak met wat de instanties eerder hebben verklaard, namelijk dat de onderzoeken al zijn afgerond. Ook ambtenaren bevestigen tegenover FtM dat er momenteel geen (voor)onderzoek wordt gedaan. ,,Na het onderzoek van Carmabi, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van GMN, is er volgens hen geen actie ondernomen. Ook voormalig bewindsvrouw Camelia-Römer, minister van GMN ten tijde van het ongeluk, zegt tegen FtM dat het overheidsonderzoek is afgerond. Over de oorzaak van het incident is ze duidelijk: ‘Mijn standpunt in dezen is dat het schip verantwoordelijk moet worden gehouden’”, aldus het verslag.

FtM wijdt een lang artikel aan het incident waarin uitvoerig teruggeblikt wordt op de schade die CIMC Gretha heeft aangericht een jaar geleden in september 2019 waarbij een gebied van 2.430 vierkante meter koraalrif bij Boka Samí beschadigd raakt. Het mobiele olieplatform vaart onder de vlag van de Marshalleilanden en wordt sinds kort geleid door het Singaporese offshorebedrijf Posh en is bijna 138 meter lang, 81 meter breed en 55.700 ton zwaar. ,,De economische schade wordt geschat op ruim 350 duizend euro, de milieuschade is onomkeerbaar. Daarna blijft het stil. Curaçaose politici steken de kop in het spierwitte zand. Een reconstructie van een toegedekte milieuramp”, zo begint het artikel. Op 25 september stak een plotselinge storm op bij de Sint Michielsbaai. ,,Tijdens de storm raakt het platform op drift; het zet koers op de kust en ramt het koraalrif. Dan zet de bemanning de motoren aan en vaart terug naar de oude stek”, zo wordt het voorval beschreven. De eigenaars van de CIMC Gretha ontkennen alles. FtM heeft gegevens van het ‘Automatic Identifications System’ opgevraagd, data over de snelheid, koers en locatie van een schip. ,,Daaruit blijkt dat de CIMC Gretha tussen 21.00 en 21.08 uur plots in beweging komt en op het koraalrif in de Sint Michielsbaai klapt. Ruim twintig minuten later ligt het schip weer op de oorspronkelijke locatie.”


Veel mensen genoemd...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.