Al het nieuws

Wereldwijd lijdt luchtvaartsector in 2020 verlies van 419 miljard dollar

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Op basis van onderzoek en huidige gegevens voor dit jaar heeft Curaçao Airport Partners (CAP) de passagiersbewegingen voorspeld op 500.000. Dit is een daling van 65 procent ten opzichte van eind 2019.


Dat laat CAP, de beheerder van de Curaçaose luchthaven, in een verklaring weten. ,,De prognoses van het passagiersverkeer zijn sterk afhankelijk van situaties waarover wij geen controle hebben”, zegt Paulo Mazzali, co-ceo van CAP, die verder aangeeft dat het grotendeels wegvallen van het luchtverkeer dit jaar heeft geleid tot grote financiële verliezen. Dit heeft er weer toe geleid dat het CAP-team de kosten tot een minimum heeft teruggebracht voor 2020 en de komende jaren. Met een minimaal verkeersherstel voor 2020 blijft CAP voorzichtig optimistisch. ,,We zijn er zeker van dat de sterke samenwerking met onze luchtvaartpartners en lokale belanghebbenden op het gebied van toerisme, bedrijfsleven en overheid zal resulteren in een veilige en gestage weg naar herstel, hoewel die er op dit moment niet heel rooskleurig uitziet.” Airport
De International Air Transport Association (IATA) gaf onlangs aan dat de luchtvaartsector wereldwijd in 2020 419 miljard dollar aan inkomsten zal mislopen. Volgens IATA zal het herstel van de economische activiteit, dat historisch gezien een van de leidende indicatoren was voor de vraag naar vliegreizen, een beperkte impact hebben op het aantal passagiers als de pandemie beperkt blijft. Wijdverbreide betrouwbare tests zullen op korte termijn een van de cruciale factoren zijn voor de groei van het aantal passagiers voordat het vaccin wordt ontwikkeld en gedistribueerd, aldus IATA.
Volgens de laatste passagiersenquête van IATA blijft de vliegbereidheid laag. Meer dan de helft van de respondenten is van plan om niet eerder dan binnen zes maanden te reizen. Het risico van verplichte quarantaine op de bestemming is een van de belangrijkste afschrikmiddelen; 83 procent van de respondenten gaf aan niet te reizen als er kans is op quarantaine na aankomst. IATA verklaarde verder dat er een aanzienlijke verandering is opgetreden in het gedrag van reizigers ten aanzien van het boeken van reizen. Reizigers zijn nu geneigd veel dichter bij de vertrekdatum te boeken omdat zij zich zorgen blijven maken over onverwachte veranderingen in reisbeperkingen en quarantainevereisten.
Airport Council International (ACI) en IATA pleiten sterk voor een wereldwijd consistente aanpak voor het testen van internationale passagiers als het haalbare alternatief voor quarantainemaatregelen, waarmee de belangrijkste belemmering voor een positievere doorstart van het luchtverkeer wordt weggenomen.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.