Al het nieuws

VAE betreurt dat gemeenschap ‘door bepaalde politici verkeerde uitleg krijgt’

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De botika’s staan met de rug tegen de muur in een conflict waar ze geen invloed op hebben en waar zij dus niet horen te staan. Dat stelt de Vereniging Apothekers en Eigenaren (VAE). Volgens de vereniging wordt de gemeenschap ‘door bepaalde politici’ verkeerd ingelicht.

botikaIn een persverklaring geeft de VAE een uitleg van hoe de geneesmiddelenvoorziening werkt: ,,Een botika declareert een geneesmiddel voor de prijs die de leverancier factureert, of dat nu 1 gulden of 1.000 gulden is, bij de SVB. De botika heeft daar geen winstmarge op. De hoogte van de leveranciersprijs die SVB aan de apotheken vergoedt, wordt door MEO bepaald. De botika betaalt haar kosten uit de receptregelvergoeding, een vergoeding die zij krijgt voor elke aflevering van een geneesmiddel, ongeacht de prijs. Die vergoeding is, sinds introductie in 2001, 7 gulden, plus de eigen bijdrage van 1 gulden die de botika wettelijk verplicht is te innen. Als referentie: de receptregelvergoeding is op Aruba en Sint Maarten ongeveer 16 gulden en op Bonaire ongeveer 7 dollar.”

Gezien de huidige financiële situatie op Curaçao, is het volgens de vereniging ‘duidelijk dat er bezuinigd moet worden’. De VAE heeft in overleg met de vorige minister van Gezondheid, Milieu en Natuur en de SVB een convenant ondertekend op 18 februari 2020 met als hoofdzaak dat er meer generieke medicijnen toegelaten worden tot het eiland. ,,Geneesmiddelen die in Europa en de VS en Canada al jaren veilig zijn gebleken en daar reeds beoordeeld. Daarmee zou per jaar ongeveer 30 miljoen gulden kunnen worden bespaard”, aldus de VAE.

De vereniging wil benadrukken dat de botika’s geen invloed hebben op de prijzen van geneesmiddelen en dat de inkoopprijs van de botika’s gelijk is aan de afleverprijs van botika’s, zonder een risicodekking voor medicijnen die kunnen vervallen. ,,De VAE betreurt het dat mensen zonder verstand van zaken de bevolking hierover verkeerd proberen voor te lichten. De VAE wil graag meehelpen deze situatie op te lossen waar zij dat kan zodat de geneesmiddelvoorziening niet in gevaar komt”, aldus de vereniging tot slot.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).