Al het nieuws

SOAW-minister constateert dit door coronacrisis

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Volgens de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman (MAN), is er een ‘immense informele economie’ op Curaçao.

infomeelDat blijkt volgens hem uit de steunaanvragen die bij zijn ministerie zijn binnengekomen. ,,Veel van de aanvragen klopten niet”, zo legt hij aan de hand van een cijfermatige presentatie uit. In totaal hebben tot en met augustus 6.165 personen bij het ministerie van SOAW aangeklopt voor steun. Bij 60 procent was de aanvraag niet compleet en miste er informatie. Tien procent gaf een fout banknummer door en bij 5 procent klopten de identiteitsgegevens niet.

Het aantal van 6.165 personen is opgebouwd uit 4.345 mensen die aangegeven hebben hun baan verloren te hebben na 15 maart en 1.820 vóór 15 maart. Na 31 maart zijn er bovendien nog 2.633 verzoeken voor een onderstandsuitkering bij gekomen. Deze personen zijn met geld van de eigen Curaçaose begroting op verschillende manieren tegemoetgekomen voor een totaalbedrag van een kleine 14 miljoen gulden. Een deel kreeg een geldbedrag (totaal 5,5 miljoen gulden), sommigen een voedselkaart (7,5 miljoen gulden) of een hygiënepakket (700.000 gulden).

Via SOAW zijn ook voedselpakketten uitgedeeld. In totaal zijn 5.019 aanvragen toegewezen van het totaalaantal van 7.201. Sommige aanvragen zijn afgewezen en sommige zijn nog in proces. Reden voor het aanvragen van een voedselpakket is voor het grootste deel (75 procent) omdat de aanvrager zonder werk is komen te zitten. Tien procent is ongedocumenteerd, 1 procent is ziek en 14 procent ontvangt onderstand.
Omdat bleek dat niet iedereen online aanvragen kon indienen, is bij SOAW ook een helpdesk ingericht waar tot en met augustus via mail, telefoon of whatsapp 25.466 contacten geweest zijn.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).