Al het nieuws

Onder meer echtpaar aangehouden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hoge functionarissen van Stichting van het Wit Gele Kruis (WGK) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn betrokken bij de zaak-Girasol, waarbij het gaat om verdenking van het vervalsen van documenten en misbruik van subsidiegelden en witwassen.
svbNaar het zich laat aanzien, vormen twee van de vier personen die zijn aangehouden een echtpaar, waarvan één algemeen directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur van WGK en de ander naar verluidt sectiehoofd Inning Controle en Administratie bij de SVB.
Er zijn vijf huiszoekingen gedaan en vier aanhoudingen verricht in verband met een groots financieel onderzoek, de zogenoemde Girasol-zaak. Dat is in de nacht van donderdag op gisteren gebeurd, zo laat het Korps Politie Curaçao (KPC) weten. Ook het Openbaar Ministerie (OM) bericht hierover.
De invallen zijn gedaan in de wijk Van Engelen, waarbij de op Curaçao geboren vrouw L.P.G.C. (48) is aangehouden en de eveneens op Curaçao geboren man C.E.C. (55). In de wijk Kwartier is de 54-jarige Curaçaoënaar A.S.V.I. aangehouden en op Sunset Heights de Curaçaose vrouw C.O.G. (45).

De vrijgegeven initialen van de eerste twee personen komen overeen met die van algemeen directeur en tevens voorzitter Raad van Bestuur Linda Peggy-Ann Gout-Cijntje, in 1972 geboren op Curaçao, van WGK. De SVB-functionaris is Crescel Cijntje. Hij zou volgens zijn LinkedIn al 24 jaar werkzaam zijn voor de SVB, waar eveneens een inval is gedaan. Daarbij zijn documenten in beslag genomen, zo bevestigt de SVB. De persoon die in Kwartier is aangehouden, is consultant Ashley Isidora, ook al bekend van de zaak Lacerta waarbij steekpenningen zijn gevraagd in het traject voor een zoektocht naar een nieuwe strategische partner voor de Isla-raffinaderij. In de Lacerta-zaak is Isidora, die consultant was bij Refineria di Kòrsou, veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. De zaak moet nog in hoger beroep dienen. Dan blijft over de vrouw die in Sunset Heights is aangehouden. Volgens informatie waar deze krant over beschikt, betreft het Charmine Ortela-Gabriel, het hoofd van de Financiële Administratie bij WGK.
Ook bij ‘een stichting die subsidie krijgt van de overheid’ werd huiszoeking gedaan, zoals het persbericht van politie en justitie het omschrijft. Het betreft hier de Stichting van het Wit Gele Kruis voor Thuiszorg ‘Prinses Margriet’, zoals WGK voluit heet.

Er zijn tot slot vier luxewagens in beslag genomen, evenals cash geld en documenten die belangrijk zijn voor het onderzoek. ,,De verdachten zijn voorgeleid en zitten nu in voorlopige hechtenis in afwachting van het onderzoek. Verdere aanhoudingen in de komende dagen worden niet uitgesloten”, aldus KPC en OM.
De Stichting WGK, die al sinds 1943 bestaat, heeft als ‘bedrijfsomschrijving’ het verstrekken van thuiszorg, kind en jeugdzorg, semimurale zorg en maatschappelijke zorg, alles in de ruimste zin, alsmede het verzorgen van cliëntenvervoer en daarnaast het bieden van scholing en bijscholing zowel intern als extern. Naast de voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) kent de stichting zes leden van de Raad van Toezicht (RvT).
WGK is de grootste organisatie die thuiszorg verleent op Curaçao. Het is naar eigen zeggen de enige ISO-gecertificeerde thuiszorgorganisatie op Curaçao ‘en wij beschouwen het als een belangrijke taak om kwaliteit te garanderen aan onze cliënten’, meldt de website. De werkzaamheden van de stichting worden momenteel gedragen door circa 320 personeelsleden die onderverdeeld zijn in verschillende afdelingen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).