Al het nieuws

Knops: Tekortschietend toezicht door CBCS
Van onze correspondent
Den Haag - De problemen op Curaçao gaan verder dan economische teruggang en de illegale immigratie die door buurland Venezuela worden veroorzaakt.

 

cbcsHet in juli 2019 met Nederland gesloten groeiakkoord komt moeizaam van de grond en de crisis rond de Girobank heeft problemen bij de Centrale Bank CBCS blootgelegd.
Minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties omschrijft het in zijn verslag van het werkbezoek van 13 tot 17 januari aan Aruba, Bonaire en Curaçao voorzichtig. Maar zijn mededeling dat hij en minister Wopke Hoekstra van Financiën verder gaan dan alleen de vinger aan de pols houden spreekt boekdelen. Een hoge ambtenaar van het Nederlandse ministerie heeft inmiddels suggesties gedaan voor de aanpak van de problemen ‘en voor samenwerking bij het zoeken naar oplossingen’.
Knops schrijft letterlijk: ,,De crisis rond de Girobank en het tekortschietend toezicht door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft de problemen verder zichtbaar gemaakt en versterkt. Hoewel het hier een landsaangelegenheid van Curaçao betreft, hebben minister Hoekstra van Financiën en ik de afgelopen maanden niet alleen de vinger aan de pols gehouden, maar ook technische ondersteuning aangeboden.”
Ook de vreemdelingenbewaring was onderwerp van gesprek, op aandringen van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) een week eerder. Het Ipko had gevraagd om opheldering over ten minste één Venezolaan die al lange tijd zit opgesloten in de vreemdelingenbarakken. Minister Quincy Girigorie van Justitie heeft uitgelegd dat deze persoon internationaal gesignaleerd staat en dat daarom zijn verblijf op Curaçao langer duurt.
Met behulp van de 2 miljoen euro die het Nederlandse kabinet ter beschikking heeft gesteld wordt in het tweede kwartaal van 2020 begonnen met de ‘optimalisering’ van de vreemdelingenbewaring. ,,De minister van Justitie van Curaçao heeft mij eind 2019 verzekerd ook maatregelen op te nemen in dit plan om de (leef)omstandigheden in de vreemdelingenbewaring te verbeteren.”
In gesprekken met gouverneur Lucille George-Wout, premier Eugene Rhuggenaath en enkele ministers heeft Knops nog eens benadrukt dat het kabinet bereid is Curaçao bij te staan ‘met raad en daad’ om de problemen te boven te komen. ,,Maar het is aan het land Curaçao om op dit aanbod in te gaan en met de vereiste urgentie de noodzakelijke maatregelen te nemen en ingrijpende hervormingen door te voeren, omdat de risico’s anders alleen maar verder toenemen.”

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.