Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hospice Arco Cavent kan met moeite het hoofd boven water houden met de 85 gulden per patiënt per dag die de instantie ontvangt van de SVB. Volgens directrice Rianne van Gestel is het ook geen eerlijk bedrag dat zij krijgen voor hun patiënten:

arcocavent,,Verpleeghuizen krijgen gemiddeld 145 tot 180 gulden per patiënt per dag van de SVB en dat is dus bijna het dubbele van wat wij krijgen, terwijl, met alle respect, onze zorg veel gecompliceerder en zwaarder is.” Arco Cavent is in 2013 opgericht en kan accommodatie bieden aan zes patiënten die palliatieve (verzachtende) en terminale zorg nodig hebben. Mensen in de terminale (laatste) fase van hun leven willen zo lang mogelijk thuis blijven. Van Gestel: ,,Dit is echter niet altijd mogelijk. Daarom bieden wij de patiënt zorg, dag en nacht in een huiselijke omgeving, omringd en verzorgd door zijn of haar naasten en onze vrijwilligers.” Natuurlijk is er ook een vast team van gekwalificeerde verpleegkundigen die echter allemaal om de kosten te drukken op een nulurencontract staan. Om alle kosten te kunnen dekken zou volgens Van Gestel eigenlijk een bedrag van 200 gulden per patiënt per dag nodig zijn. ,,Ik snap ook wel dat we niet ineens van 85 gulden naar 200 gulden kunnen gaan, maar het zou wel eerlijk zijn als wij in ieder geval die 145 gulden per patiënt per dag krijgen.” Door donaties en eigen bijdragen van de patiënten kan op dit moment nog het verschil worden gedekt, maar wil de hospice in de toekomst ook aan de vraag voldoen dan zal er meer geld bij moeten. Van Gestel: ,,Door de vele vrijwilligers kunnen we de kosten laag houden, maar we moeten ook een volwaardig verpleegkundig team hebben. Alleen door het nulurencontract voor deze medewerkers is er weinig continuïteit.” Volgens Van Gestel wordt het vaak onderschat hoe belangrijk het is dat er een plek als deze is, waar deze specifieke groep patiënten met alle liefde en zorg kan worden behandeld. Van Gestel: ,,Ik zou de SVB dan ook graag uitnodigen om zelf eens bij ons te komen kijken. Hopelijk zien ze dan in hoe belangrijk het is en krijgen wij dan ook die 145 gulden, want alleen wanneer dat gebeurt, is de hospice ook voor de toekomst levensvatbaar.”
Zelf organiseert Arco Cavent elk jaar de Walk4Light om op die manier geld op te halen voor de hospice. Dit jaar is de derde editie en deze zal morgen plaatsvinden van 18.00 tot 21.00uur bij Aqualectra Mundu Nobo.
www.walk4light.com


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.