Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Houd de datum 21 september vrij in de agenda. De organisatie van Curaçao Clean Up roept iedereen op deze zaterdag weer massaal mee te doen aan de jaarlijkse nationale schoonmaakactie.

cleunupHet is alweer zeven jaar geleden dat de eerste Clean Up Day op Curaçao plaatsvond. Doel van de actie is op één ochtend zo veel mogelijk rotzooi op te ruimen om zo het eiland schoner te maken. Maar vooral ook om de bevolking bewust te maken geen vuil meer op straat of in de natuur achter te laten. De insteek dit jaar is: ‘Laten wij de generatie zijn die Curaçao weer mooi maakt’.
,,We hebben één eiland. Als Curaçao straks vol ligt met afval, waar gaan we dan naartoe? Klein Curaçao?”, vraagt voorzitter van de stichting Curaçao Clean Up Maarten Schakel zich af. Steeds minder mensen laat vuil achter op straat, ‘maar we zijn er nog niet’. ,,We zijn op de goede weg. Laten we nu doorpakken om de mentaliteit te veranderen, zodat Curaçao schoon blijft. Voor onszelf en de generaties na ons.” Een video met kinderen die zich zorgen maken over de toekomst van het eiland gaat een dezer dagen viraal op sociale media.
Tijdens World Clean Up Day organiseren individuen, bedrijven, buurtbewoners, scholen en andere verenigingen of organisaties hun eigen schoonmaakactie op een plek die zij belangrijk vinden. De organisatie van World Clean Up Day Curaçao ondersteunt die acties met tips, materialen en overige zaken. Ook krijgen de deelnemers die zich officieel hebben aangemeld op de dag van het evenement toegang tot Landfill Malpais van Selikor om kosteloos hun opgeruimde afval weg te brengen.
Aanmelden kan via www.worldcleanupdaycuracao.org. Niet willen deelnemen, maar wel sponsoren? Dat kan ook. De organisatie is elk jaar blij met sponsoren die financiële of materiële donaties willen doen, zoals containers, advertentieruimte, pick-ups en loaders.
In 2013 werd de eerste schoonmaakactie op Curaçao gehouden, toen nog onder de naam Curaçao Clean Up. In 2018 vond de actie plaats onder de vlag van Let’s Do It, World!, organisator van World Clean Up Day, een internationaal evenement waarbij op de derde zaterdag van september in meer dan 150 landen wordt schoongemaakt. De actie was vorig jaar op Curaçao een groot succes. Meer dan 3.000 vrijwilligers haalden meer dan een miljoen kilo vuil op. Curaçao won toen de prijs ‘Meeste afval opgeruimd per hoofd van de bevolking’. Het streven is natuurlijk om het resultaat van vorig jaar te overtreffen.
www.worldcleanupdaycuracao.org


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).