Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De distributie van Curoil gaat gewoon door. Dat zegt woordvoerder Sabine Curiel in reactie op het nieuws dat het Amerikaanse ConocoPhilips beslag heeft laten leggen op de tegoeden en activa van PdVSA op onder meer de olieraffinaderijen van de ABC-eilanden en Sint Eustatius.

Curoil MotetwerfDetails over de beslaglegging zijn ook bij de brandstofdistributeur niet duidelijk, maar de Curoil-woordvoerster stelt in ieder geval dat het bedrijf een grote voorraad tot haar beschikking heeft, waarmee Curaçao en Bonaire nog maanden vooruit kunnen. Dit komt mede door de in februari aangemeerde tanker Red Majestic, die een opslagcapaciteit heeft van 700.000 barrels. Waar Curoil eerst nog grotendeels afhankelijk was van de raffinaderij die eigen geproduceerde brandstof opslaat in eigen tanks, heeft het nu de vrijheid om ook benzine, jet fuel en marine fuel bij andere ‘suppliers’ te bestellen. Met alleen al de nieuwe tanker kan een voorraad van drie maanden gegarandeerd worden, zo vertelt Curiel.

Naast de voorraad op de Red Majestic zijn er ook nog enkele tanks op het land, met in totaal nog eens een capaciteit van bijna 700.000 barrels. Eén daarvan staat wel op het terrein van de Isla, maar de Curoil-woordvoerder verwacht dat ze daar toegang tot blijven houden. ,,De tank is eigendom van RdK (Refineria di Kòrsou, red.) en - nogmaals: ik weet de details van het beslag niet, dus dit is geen definitieve toezegging - ik neem aan dat als het een product is waar wij als Curoil al voor hebben betaald, dat daar geen beslag op wordt gelegd.”

Ook verwacht Curiel niet dat de beslaglegging direct gevolgen zal hebben voor de brandstofprijzen op de eilanden. ,,Mensen zijn bang dat alles duurder wordt, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. De brandstofprijzen worden namelijk vastgesteld door BPT&U (toezichthouder op de energiesector Bureau Telecommunicatie Post en Utiliteiten, red.) en de leveranciers zullen net als altijd gewoon offertes moeten uitschrijven. Aan de hand daarvan blijven wij de beste prijskwaliteitverhouding kiezen”, zo legt de Curoil-woordvoerster uit.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.