Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Nederlandse zanger en presentator Gerard Joling heeft voor heel wat ophef gezorgd, nadat hij een foto van zijn bezoek aan de Ostrich Farm op Curaçao deelde op sociale media.

jolingOp de foto is te zien hoe Joling op een struisvogel zit. ,,Dierenmishandeling”, oordelen zijn volgers.
,,Gister bij de struisvogelfarm geweest op Curaçao, wat worden de dieren hier goed verzorgd! Leuke circusact, het is toch om te gieren”, schreef Joling bij de foto. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. ,,Dit noem je goede verzorging, een leuke circusact en om te gieren? Nou sorry Gerard Joling, ik vind het respectloos en misselijkmakend hoe jij met dieren omgaat. Je moet je schamen zo’n slecht voorbeeld af te geven”, luidt een van de vele negatieve reacties, die vrijwel allemaal in dezelfde lijn liggen.
Woordvoerder van de struisvogelboerderij, Daniello Christiaan, begrijpt dat mensen bezorgd zijn om het welzijn van de dieren. ,,Dat stel ik op prijs, maar het is niet nodig”, zegt hij in een reactie tegen de krant. ,,Bij het rijden wordt geen vogel en geen berijder pijn gedaan. Er is absoluut geen sprake van dierenmishandeling.”
De struisvogel is volgens Christiaan sterk genoeg om een gewicht tot ongeveer 120 kilo te dragen. ,,Wij proberen altijd maximaal 80 kilo aan te houden voor een berijder. Bij uitzondering willen we tot 100 kilo gaan en dan nemen we een grotere vogel”, legt hij uit. ,,We doen het ook alleen met mannetjes, want die zijn sterker en groter.”
Ritjes op een struisvogel aanbieden doet de Ostrich Farm al twintig jaar, aldus de woordvoerder. ,,Je kunt het gewoon via de website boeken, maar het is altijd onder voorbehoud. Het kan bijvoorbeeld niet doorgaan als het te warm is, bij glijgevaar als het geregend heeft of als de persoon te zwaar is.”
In een video op de Facebookpagina van ‘Curaçao Ostrich Farm’ is te zien dat de struisvogel geblinddoekt is, terwijl Joling op zijn rug wordt gehesen. Iemand reageert dat ze ‘van deze actie helemaal in paniek raken’ en noemt het blinddoeken ‘niet oké’. Ook dat verwerpt woordvoerder van de struisvogelboerderij Christiaan. ,,De blinddoek houdt de vogel juist rustig. Daardoor hoeven wij minder kracht te gebruiken. Je kunt het in principe ook zonder blinddoek doen, maar de struisvogel blijft vaak niet goed stilstaan, waardoor dit alleen kan als je er ervaring mee hebt. In Afrika binden ze de struisvogels vast. Door de blinddoek kunnen wij dit voorkomen. De vogel raakt zo niet gestrest en er komt geen geweld bij kijken.”
,,Bovendien”, zegt Christiaan tot slot, ,,zijn wij een boerderij, geen opvang. Wij zijn een bedrijf dat winst wil maken. Uiteindelijk zijn de struisvogels bedoeld om te kweken, te slachten en te verkopen om vervolgens opgegeten te worden. Een struisvogel als diegene waar Gerard Joling op heeft gezeten, heeft een marktwaarde van zo’n 20.000 gulden. Het is dus niet in ons belang om zo’n kostbaar dier slecht te behandelen.”
Joling lijkt zich van alle ophef weinig aan te trekken. Op zijn Facebookpagina kondigt hij aan dinsdag een vlog online te zetten ‘over zijn avontuur met de struisvogels’. ,,Ik vond het om te gieren”, zegt hij nogmaals.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.