Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dolfijn Pasku van de Dolphin Academy nam woensdag een verkeerde afslag en kwam zo per ongeluk terecht tussen de badgasten bij Sea Aquarium Beach.

dolfijn

Volgens Linda van Rijssel, coördinator Sales & Marketing zijn zowel de mensen in het water als de dolfijn niet in gevaar gekomen.
Van Rijssel vertelt dat de dolfijnentrainers ’s ochtends met drie dolfijnen naar Jan Thiel waren geweest voor een trainingsdemonstratie. Op de terugweg zijn de dolfijnen vlak voor Sea Aquarium met elkaar gaan stoeien, zoals ze dat wel vaker doen. ,,Daardoor heeft Pasku in zijn enthousiasme een andere afslag genomen. En wij vermoeden - maar we weten het niet zeker - dat hij onder de oranje boei door is gezwommen, of er overheen is gesprongen en zo opeens tussen de toeristen terechtkwam”, aldus de marketingcoördinator. ,,Het ging heel snel.”
Op dat moment raakte Pasku een beetje gedesoriënteerd, zo vervolgt Van Rijssel haar verhaal. ,,Dolfijnen zijn best wel territoriaal, ze kennen precies het gebied waarin ze zwemmen. Dit gebied kende hij natuurlijk nog niet en er waren veel toeristen aan het zwemmen daar”, legt ze uit. De dolfijnentrainers kregen algauw te horen dat de zoekgeraakte dolfijn zich in het afgebakende stuk zee bij Sea Aquarium Beach bevond. ,,De trainers zijn er meteen heengegaan en hebben hem eerst gekalmeerd. Dat zie je ook op het filmpje van de NOS. Ze geven hem vis om te laten zien ‘hé wij zijn weer bij je, doe maar rustig’.” Volgens haar werkten ook de toeristen goed mee door gepaste afstand te houden.
Uiteindelijk hebben de trainers Pasku gezelschap gehouden tot de boot van Dolphin Academy de baai in kon. De oranje boeien moesten daarvoor worden losgeschroefd. ,,Het duurde even voordat Pasku de boot herkende, maar hij is uiteindelijk braaf mee terug naar Dolphin Academy gezwommen.”
Volgens Van Rijssel hebben noch de badgasten noch de dolfijn gevaar gelopen. ,,De dolfijnen zijn zo gewend aan zwemmers om zich heen, dat ze zich zelfs in zo’n onverwachte situatie niet gauw zullen afreageren op mensen om hen heen.” Eenmaal terug was Pasku weer helemaal de oude, aldus de marketingcoördinator. Gisteren heeft hij weer met het programma meegedaan en in de toekomst zal hij gewoon weer mee zwemmen in het open water.
Tijdens de openwaterdemonstraties zwemmen de dolfijnen wel vaker even weg. Dat noemt Van Rijssel ‘het risico van het vak’. Maar bij haar weten is het nooit eerder gebeurd dat een dolfijn daardoor tussen de badgasten bij Sea Aquarium Beach terechtkwam. In een eerder interview met deze krant vertelde de marketingcoördinator nog dat zwemmen in open water goed is voor de dolfijnen. ,,We moeten ze blijven uitdagen om ervoor te zorgen dat ze enthousiast blijven.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.