Al het nieuws

Van ene onzer verslaggevers
Willemstad - Voor Curaçao is het moment van nu of nooit aangebroken als het gaat om de deal met Guangdong Zhenrong Energy (GZE), het Chinese staatsbedrijf waarmee de regering een Memorandum of Understanding (MoU) heeft getekend voor de modernisering van de Isla-raffinaderij.

gzepisas1
Dat liet demissionair premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteren weten tijdens een persbijeenkomst waarbij hij verslag deed van zijn werkbezoek aan China in het kader van de conferentie ‘One Belt, One Road’. Dat bezoek heeft tot vragen van de Nederlandse regering aan de premier geleid. Volgens Pisas betrof het vooral vragen over de hoedanigheid waarin hij naar China was gegaan.
De minister-president gaf aan dat Curaçao door andere eilanden zoals Aruba en Antigua wordt ingehaald als niet snel wordt gehandeld. ,,Het is nu tijd om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. De politieke verschillen moeten in het belang van het land overbrugd worden. De voordelen van de samenwerking met GZE zijn zo groot dat het van groot nationaal belang is voor Curaçao.”
Pisas reisde samen met een delegatie, bestaande uit een vertegenwoordiger van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) en van het Refineria di Kòrsou (RdK), de overheids-nv die eigenaar is van de raffinaderij, naar China. ‘One Belt, One Road’ is een strategie van de Chinese regering die gebaseerd is op samenwerking aan de hand van respect en wederzijdse voordelen. De Chinese regering wil dit met strategische partners in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika tot stand brengen.
Tijdens de persconferentie schetste Pisas ook dat China zich richt op zakendoen op basis van ontwikkeling. Curaçao heeft het potentieel om zich te ontwikkelen maar heeft daarvoor wel een machtige, strategische partner nodig, aldus de premier. China is na de Verenigde Staten nummer twee in de rangorde van wereldeconomieën en heeft een financiële reserve van 4 biljoen. Sinds 2005 heeft het land in praktisch alle eilanden van het Caribisch gebied geïnvesteerd.
Tijdens zijn bezoek aan China heeft Pisas waardevolle contacten gelegd met de China Development Bank. Dat is de Chinese bank die de investering van Guangdong Zhenrong op Curaçao zal financieren. De China Development Bank zal een lagere rentevoet hanteren voor de lening die aan GZE wordt verstrekt. RdK en de lokale regering zullen hierbij hun voordeel doen omdat de huur die RdK zal ontvangen aantrekkelijker zal zijn. Afgezien daarvan zal het feit dat de modernisering van de Isla-raffinaderij onder de paraplu van ‘One Belt, One Road’ valt, de weg openen voor andere Chinese staatsbedrijven om ook in Curaçao te investeren. De regering zal ervoor zorgen dat op deze manier meer werkgelegenheid wordt geschapen voor de lokale bevolking.
Al met al was het goed dat Curaçao aanwezig was tijdens de internationale conferentie, aldus Pisas. De premier legde uit dat er in de Chinese cultuur veel waarde wordt gehecht aan de relatie van mens tot mens en ook die van volk tot volk. De aanwezigheid van Curaçao tijdens de conferentie is gezien als een bewijs van de wil en het commitment om een band met GZE te smeden en te onderhouden nadat de regering en GZE vorig jaar een MoU met elkaar tekenden. Afgezien daarvan hebben de University of Curaçao (UoC) en daarna de PSB Bank ook een MoU met GZE getekend.
De premier heeft in China ook goede contacten gelegd met HQC, een ingenieursbedrijf dat grote projecten in onder andere Venezuela, Panama, Costa Rica en Cuba heeft opgezet. GZE zal met HQC samenwerken in het project om de Isla-raffinaderij te moderniseren, en ook betrokken zijn bij CRU en Bullenbaai.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).