Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Refineria Isla houdt in dit stadium rekening met allerlei scenario’s zoals menselijk falen, een samenloop van omstandigheden, of een haperend onderdeel als reden voor de forse brand die gisterochtend vroeg bij de Crude Distiller 3 (CD-3) heeft gewoed, aldus woordvoerder Earl Balborda in gesprek met het AntilliaansDagblad.

brandisla1
De raffinaderij, die wordt geëxploiteerd door PdVSA, hoopt over 2 tot 3 weken antwoord te hebben op de vraag hoe de brand heeft kunnen ontstaan. De vuurzee ontstond bij een pomp van de distiller en zorgde voor dikke donkergrijze rookwolken.
,,De brand aan de Crude Distiller 3 is in ieder geval niet veroorzaakt door gebrek aan onderhoud. In april is er namelijk nog groot onderhoud geweest. Daarom wordt er rekening gehouden met een menselijke fout, een samenloop van omstandigheden of een haperend onderdeel”, aldus Balborda.
Bij de brand zijn er volgens de Isla-woordvoerder geen schadelijke stoffen vrijgekomen. ,,De stoffen die er zijn vrijgekomen, worden normaal gesproken ook verbrand bij het fakkelen. In dit geval is er benzine verbrand. Wij hebben een vergunning om te fakkelen. Wij hebben de autoriteiten geïnformeerd over wat er is verbrand.” De Crude Distiller is de eerste in productielijn van de raffinaderij. Bij de installatie wordt onder andere benzine geproduceerd.
De omwonenden hebben, omdat de brand niet urenlang woedde, geen overlast ervan gehad, zo merkt de woordvoerder op. ,,De brand heeft niet 10 uur geduurd, het is ook niet zo dat omwonenden al die tijd onder de rook hebben gezeten. Voor de mensen in de buurt was er geen gevaar in de zin dat de installatie op veilige afstand van hen afstaat. Het is ook niet nodig geweest om hen te evacueren.”
De brand in kwestie zegt, naar de mening van Balborda, niets over de huidige staat van de raffinaderij. ,,In 1997 was er bij de Isla ook een grote brand. Twintig jaar later hebben we weer zo’n soort brand. Overal ter wereld zijn er regelmatig branden bij raffinaderijen. Het is nu eenmaal een bedrijfstak met bepaalde risico’s. De brand van nu zegt absoluut niets over de huidige staat van de raffinaderij.”
De Isla opereert als gevolg van de brand nu op driekwart capaciteit. Het is niet uitgesloten dat wanneer er een beter zicht is op de geleden schade, de raffinaderij alsnog helemaal plat gaat. ,,Die kans is er, maar dat heeft voor de levering van gas, benzine, diesel en andere producten geen gevolgen. De raffinaderij heeft een voorraad waarmee wij drie maanden de levering kunnen garanderen. En als het echt moet, zijn er nog alternatieven. Vergeet niet dat wij verplicht zijn om aan Curoil te leveren.”
Gisterochtend werd er omstreeks 5.47 uur alarm geslagen over het vuur. Om circa 9.20 uur was de brand geblust, althans onder controle. Bij het incident zijn er geen mensen gewond geraakt of doden gevallen. De raffinaderij heeft de betrokken instanties van de overheid naar eigen zeggen meteen op de hoogte gesteld.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).