Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) zegt ‘de nodige voorzieningen te hebben getroffen’ om de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) door te kunnen laten gaan nu Berenschot haar werkzaamheden heeft stil gelegd. hno
Dat heeft Sona gisteren aan het eind van de middag laten weten middels een persbericht. Deze krant berichtte vorige week al over de vertrouwenscrisis tussen de twee organisaties, die als beheerder van de ontwikkelingsgelden (Sona) en toezichthouder op de uitvoering (Usona/Berenschot) betrokken zijn bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Sona is naar eigen zeggen niet ingegaan op de eis van Berenschot ‘om per 31 augustus 10 miljoen gulden over te maken’. Vervolgens hebben Berenschot en de door het adviesbureau ingehuurde bedrijven hun werkzaamheden gestaakt. Daarmee valt de aansturing van het project weg en zouden 21 containers met materiaal, die volgende week moeten binnenkomen, niet kunnen worden ingeklaard. Een betrouwbare bron zegt dat bouwer Ballast Nedam nog even vooruit kan, maar als de materialen op zijn, zou de bouw van HNO stil komen te liggen.
Zover zal het volgens Sona niet komen. ,,De bouw van het ziekenhuis gaat door, de aannemers en leveranciers krijgen betaald en de containers van de bouw komen door”, garandeert de stichting. Met de hoofdaannemer is afgesproken dat de facturen van de onderaannemers voorlopig door Sona betaald worden. ,,Ondertussen wordt gewerkt aan een alternatief voor het toezicht op de uitvoering van het project. Dit zal niet leiden tot meerkosten voor het HNO-project.” Ook het transitietraject, de overgang van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het HNO, wil de stichting ‘zo snel mogelijk weer op de rails’ hebben.
Sona zegt ‘een serieus probleem’ te hebben met Berenschot, ‘over de verantwoording van de bestede gemeenschapsgelden’. De jaarrekeningen voor het HNO-project zouden ontbreken, waardoor de stichting de bestedingen niet kan verantwoorden naar de regering van Curaçao. Daarom werden de betalingen aan Berenschot ‘enige tijd geleden’ stopgezet. Minister Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zei vorige week het conflict zo snel mogelijk te willen oplossen. Sinds vorige week zou het ministerie bemiddelen om de impasse in de relatie tussen Sona en Berenschot te doorbreken.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.