Al het nieuws

Inwoners zuchten en zweten onder zoveelste stroomuitval

Van onze correspondent
Kralendijk - Maandagavond is Bonaire opnieuw getroffen door een zogenoemde brown-out. Alleen Rincon, Sabadeco en delen van Hato bleven buiten de storing.

BONzat1Pas toen het de volgende ochtend weer licht werd kregen de laatste wijken stroom middels een schakelprogramma waardoor in telkens een andere wijk de stroom enige tijd werd uitgeschakeld. Gisterochtend om 11.15 uur is het eiland voor de tweede keer getroffen door een brown out.
Na een warme nacht waarin de ene wijk wat langer op stroom wachtte dan de andere, kwam het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) gisterochtend vroeg met een persbericht waarin werd uitgelegd wat er aan de hand was. ,,Gisteravond (maandag, red.) rond 22.00 uur is een groot deel van Bonaire getroffen door een stroomonderbreking, een zogenaamde ‘brown-out’. Rincon, Sabadeco en delen van Hato bleven buiten de storing. Het automatische beschermingssysteem heeft een van de hoofdkabels die de productiefaciliteit in Karpata met WEB verbindt, automatisch losgekoppeld. Als gevolg hiervan heeft de tweede kabel overbelasting ondervonden”, aldus WEB.
Een team begon volgens het bedrijf onmiddellijk met het onderzoek om daarna de stroomvoorziening te herstellen. ,,Prioriteit werd gegeven aan het aansluiten van het ziekenhuis Mariadal, waar de stroom rond 1.00 uur was hersteld. Andere gebieden volgden daarna. Om 3.00 uur was 90 procent van de stroomvoorziening op Bonaire hersteld.” Voordat de resterende 10 procent kon worden hersteld moest er eerst onderzoek worden gedaan. Omdat dit onderzoek lang zou kunnen duren is ervoor gekozen om een schakelschema te implementeren om stroom terug te leveren aan Lagun, Republiek, Playa Pabou en Antriol Pariba omdat daar al bijna zeven uur geen stroom was
Dit schakelen hield concreet in dat stroom in de ene wijk werd afgesloten om een andere wijk te kunnen aansluiten. Lang heeft dit echter niet geduurd want om 11.15 uur was er opnieuw sprake van een brown-out. WEB kwam al snel met een persbericht. ,,De storing van maandagavond was gevonden en opgelost maar net voordat het volledige herstelproces begon, vond er een andere kortsluiting plaats op een compleet andere locatie in het distributienetwerk (Antriol). Omdat het volledige systeem nog niet was hersteld, veroorzaakte de kortsluiting in Antriol opnieuw een brown-out.” Pas later in de middag waren alle wijken weer aangesloten.
Zoals na iedere stroomuitval laat WEB weten zich te blijven richten op het stabiliseren van het netwerk en er worden excuses aangeboden. Waarom het nog steeds niet is gelukt om het netwerk daadwerkelijk te stabiliseren wordt niet gezegd, ook niet na vragen van het Antilliaans Dagblad hierover. Volgens een deskundige die door deze krant is geraadpleegd kan de stroomstoring van maandagavond te maken hebben met hoe de hoogspanningskabel waar het over gaat is aangelegd. Volgens hem is de kabel destijds met een trekker met brute kracht door de pijp getrokken waardoor hoogstwaarschijnlijk beschadigingen zijn ontstaan. ,,Daar merk je niet meteen iets van maar na jaren kan het voor problemen gaan zorgen”, aldus de deskundige. Hij wijst op een eerdere gebeurtenis waarbij de kabel in de buurt van Karpata was ‘ontploft’.
Aan de commentaren op sociale media is te merken dat de inwoners van Bonaire het zat worden. Was er eerst nog begrip en soms zelfs waardering voor het werk dat verricht wordt door WEB, nu verandert het langzaam in verwijten en kritiek. Volgens sommige facebookgebruikers is de capaciteit nooit aangepast aan ‘de bouwwoede’ op het eiland. Anderen onderschrijven dit en beweren dat de oorzaak een structureel tekort aan capaciteit is door groei van de afname, in het bijzonder gedurende deze warme periode. Het wordt jammer genoemd dat daar onvoldoende op is geanticipeerd en geopperd wordt dat dit zo langzamerhand ‘geëscaleerd’ moet worden naar Den Haag omdat, wanneer een Nederlandse gemeente of regio dit zou overkomen, heel Den Haag op zijn kop zou staan.
De vragen stapelen zich intussen op: Is ContourGlobal wel in staat voldoende elektriciteit te leveren, is de infrastructuur nog toereikend om in de toegenomen vraag te kunnen voorzien en had er niet beter kunnen worden geanticipeerd op deze toename? Het elektriciteitsbedrijf kon gisteren nog geen antwoord geven op de gestelde vragen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.