Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het zonnepanelenpark dat nu een jaar in gebruik is, produceert boven verwachting veel energie. Uit de cijfers van de eerste vijf maanden van 2024 blijkt dat er gemiddeld 19 procent meer energie is opgewekt dan verwacht. Dit schrijft Bonaire Bon Transition (BBT) in zijn kwartaalnieuwsbrief van augustus 2024.

BONzonneparkBonaire Brandstof Terminals, zoals BBT toen nog heette, heeft op 17 augustus 2023 op Bonaire een zonnepark in gebruik genomen. In de periode daarvoor was het nieuwe zonnepark met succes op het elektriciteitsnetwerk aangesloten. De Nederlandse regering maakte in 2022 bekend tientallen miljoenen euro’s uit te trekken voor de realisatie van wind- en zonneparken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Ook de zonneweide van elektriciteitsproducent ContourGlobal en BBT - een deelneming van de Nederlandse overheid - is met dat geld gefinancierd. BBT heeft 10 miljoen euro geïnvesteerd in de komst van de zonnepanelen.
Het zonnepark heeft in eerste instantie een aansluitcapaciteit van 1 megawatt. Dit is bewust beperkt om het zogenaamde ‘grid energy management system’ (gems) optimaal af te stemmen. Het doel is dat de capaciteit stap voor stap wordt verhoogd tot maximaal 6 megawatt. Maart 2024 was tot nu toe de beste maand van dit jaar tot nu toe, met een productie van maar liefst 921 kWh, 46 procent meer dan verwacht. ,,De toename in zonne-energieproductie helpt Bonaire niet alleen om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen, maar draagt ook bij aan duurzaamheid door CO2-uitstoot te verminderen”, aldus BBT.
Door het gedeelde eigenaarschap van ContourGlobal Bonaire en Bonaire Bon Transition kunnen de nodige investeringen in zonne-energie voor Bonaire gedaan worden, terwijl de energietarieven onder controle blijven. Deze ontwikkeling sluit volgens BBT aan bij de doelstellingen van Bonaire om een meer duurzame en diverse energievoorziening te realiseren. ContourGlobal Bonaire en BBT zeggen heel tevreden te zijn met de behaalde resultaten. ,,De eerste vooruitgang is geboekt en er wordt actief gewerkt aan verdere ontwikkeling en uitbreiding van zonne- en windenergie, samen met andere partners op Bonaire. De inspanningen die nu verricht worden, zijn cruciaal voor de energievoorziening voor huidige en toekomstige generaties.”

Van EZK naar KGG
Sinds het aantreden van de nieuwe regering op 2 juli valt BBT onder de verantwoordelijkheid van de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG) Sophie Hermans (foto). Voorheen was het ministerie van Economische Zaken (EZK) verantwoordelijk. Het ministerie van KGG richt zich op innovatie en duurzame energie om een klimaatneutrale toekomst te bevorderen. Deze missie sluit volgens Bonaire Bon Transition (BBT) naadloos aan bij haar doelstellingen om te investeren in de ontwikkeling en uitbreiding van zonne- en windenergie op Bonaire en te zorgen voor veilige en moderne opslagfaciliteiten voor noodzakelijke brandstoffen. ,, Met de steun van het nieuwe ministerie kan BBT haar inspanningen op Bonaire voortzetten. We kijken ernaar uit stappen te zetten richting meer duurzame energiebronnen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.