Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Wanneer alles gaat zoals gepand zal een groep jonge surfers eind oktober/begin november deelnemen aan het wereldkampioenschap IQfoilen in Sa Rapita op Mallorca, Spanje. In augustus start het Bonairiaanse team met de training in de baai van Kralendijk.

F12 SurftalentenMarcelien Bos-de Koning heeft olympisch gezeild in Beijng en Londen. In Beijng behaalde zij met Lobke Berkhout de zilveren medaille in de 470-klasse. Ook trainde ze in die tijd om te kunnen surfen op de Olympische spelen maar die stap heeft ze niet kunnen maken. Ze heeft nu een communicatiebedrijf dat zich bezighoudt met sport, water en duurzaamheid en toen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ter ore kwam dat ze naar Bonaire zou verhuizen namen ze contact met haar op. ,,Ze willen de watersport op het eiland stimuleren en vroegen me waar ik aanknopingspunten zag”, aldus Bos. Het rapport dat ze vervolgens schreef gaat over de brede watersport. ,,Hoe krijg je de jeugd aan het zeilen en windsurfen? Een van mijn aanbeveling was om een watersportcoördinator aan de stellen die kan toezien op meer en verbeterde trainingsmogelijkheden, afhankelijk van de sport.” Surfen is volgens haar veilig op Bonaire. ,,Sorobon/Lac Bay is een unieke plek en er zijn goede windsurfscholen en Monique Meijer traint al jaren iedere zondag met een groepje jonge kinderen.”

Toen Bos naar Bonaire kwam heeft ze eerst contact opgenomen met Meijer die al meer dan 15 jaar op het eiland woont en werkt. In haar wedstrijdperiode hebben de twee het meerdere malen tegen elkaar opgenomen. Meijer geeft les als docent lichamelijke opvoeding aan de Scholengemeenschap Bonaire. Vanaf deze maand werkt ze de helft van de week als jeugd windsurf-coördinator voor VWS. Meijer is al enige tijd bezig om het IQfoilen van de grond te krijgen op Bonaire en haar ideaal om een team te hebben dat ze kan trainen in deze olympische tak van sport wordt nu bewaarheid.

Het gaat Bos en Meijer er niet om zich te bemoeien met de manier van trainen van de surfscholen maar wel om hoe ze meer kinderen ‘aan het windsurfen kunnen krijgen’. ,,Probleem is dat als kinderen goed zijn ze altijd van het eiland moeten om zich te meten met anderen. En dat kost veel geld dat ouders niet altijd kunnen opbrengen.”

Een aantal kinderen van Bonaire gaat nu door het jaar heen naar Professional Windsurfers Association(PWA) wedstrijden over de hele wereld. In oktober gaan er 9 naar Turkije en een aantal van hen gaat ook naar Denemarken, Duitsland en Miami. Het groepje dat na de vakantie begint aan een training voor de IQfoil heeft zich tot doel gesteld om daarnaast eind oktober/begin november mee te doen aan het wereldkampioenschap IQfoilen voor de jeugd in Spanje. Hoe groot de groep wordt is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Bos heeft een aantal de potentie om daar tot 50 procent te kunnen varen. Dit betekent dat ze bij de eerste helft zitten en dan een talentstatus krijgen bij het NOCNSF, de overkoepelende sportfederatie in Nederland.

De bedoeling is dat er vanaf 19 augustus 2 keer anderhalf uur per week wordt getraind in de baai van Kralendijk. Wanneer straks 1 deelnemer uit Bonaire daadwerkelijk een talentstatus krijgt betekent het dat er een connectie ontstaat met het Watersportverbond en NOC in Nederland waardoor er uitwisseling gaat plaatsvinden. ,,Waarschijnlijk komt dan de Olympische coach Sara Wennekes nog voor het jeugd-WK naar Bonaire om de groep een week te trainen. Tijdens de voorjaarsvakantie kan het Nederlands jeugdteam uit Almere op Bonaire komen trainen en de groep van Bonaire gaat misschien volgende zomer in Almere trainen.”

Er wordt naarstig naar geld gezocht om de reis naar Spanje te kunnen bekostigen. ,,VWS sponsort niet officieel maar heeft we laten doorschemeren te willen helpen. Indebon help nu de PWA deelnemers financieel en daar is ook een mogelijkheid”, aldus Bos. ,,Wanneer Wennekes is geweest kan dat beter worden ingeschat en verder moet bekeken worden wie er dan wil gaan en of het betaald kan worden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.