Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het onderzoek naar het optimaliseren van het ambulance luchttransport van patiënten van de BES-eilanden, geleid door topambtenaar Erwin Arkenbout, zal later worden afgerond dan gepland. Dit bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) desgevraagd.

BONAirambulanceArkenbout kreeg begin mei twee maanden de tijd om het onderzoek uit te voeren. De verwachting is dat het eindrapport pas na het zomerreces door staatssecretaris Vincent Karremans naar de Tweede Kamer gestuurd zal worden. De tijdelijke overeenkomst die VWS met Medicair heeft gesloten voor het vervoer van patiënten met hoge behandelurgentie naar ziekenhuizen op Curaçao of Aruba loopt binnenkort af. Het ministerie is nog in gesprek over een oplossing voor de komende periode. ,,De gesprekken over hoe we het voor de komende periode goed kunnen regelen, lopen nog. VWS en FM zijn het in ieder geval eens over tijdelijke verlenging van de afspraken zoals ze nu gelden. Vanzelfsprekend blijven de ambulancevluchten ondertussen gewoon beschikbaar voor wie dat nodig heeft”, aldus het ministerie.
In januari beëindigde Fundashon Mariadal (FM) de samenwerking met Medicair wegens het niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Het ziekenhuis contracteerde vervolgens de Colombiaanse maatschappij Sarpa, maar deze wordt geweerd door de luchtvaartautoriteiten van Curaçao en Aruba. Hierdoor zijn patiënten die niet op Bonaire behandeld kunnen worden, aangewezen op Colombia. Na een noodgeval in mei besloot VWS in te grijpen door voor twee maanden een contract met Medicair af te sluiten en Arkenbout de opdracht te geven om naar een optimale oplossing te zoeken. In afwachting van zijn rapport wordt de tijdelijke inhuur van Medicair door het ministerie voorlopig voortgezet. Partijen gaan de komende maanden samen op zoek naar een duurzame oplossing voor het air-ambulancevraagstuk.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.