Al het nieuws

Meer samenwerking leidt tot betere informatieuitwisseling

Van onze correspondent
Kralendijk - Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) heeft onlangs bezoek ontvangen van Interpol. De bijeenkomst, die twee dagen duurde, markeert volgens betrokkenen een significante stap in de samenwerking tussen de betrokken partijen in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad.

BONinterpolTijdens de bijeenkomst zijn diverse belangrijke kwesties besproken en werden er concrete afspraken gemaakt om de samenwerking en actie te versterken op een aantal cruciale gebieden. Het ging onder meer over zicht op financiële stromen en illegaal verkregen vermogen. Benadrukt werd hoe belangrijk het is om de financiële stromen en de illegale winsten die door georganiseerde misdaad worden gegenereerd, te traceren en in beslag te nemen. ,,Dit vereist een gecoördineerde inspanning om de bronnen van illegale inkomsten aan te pakken en zo de fundamenten van criminele organisaties te verzwakken”, aldus KPCN.
Ook over de samenwerking met de Koninklijke Marechaussee (KMar), het Openbaar Ministerie (OM) en de gezaghebber van Bonaire is gesproken. De afspraak is gemaakt om de interactie te intensiveren. ,,Dit is essentieel om misdrijven zoals drugshandel, wapenhandel en de handel in gestolen of verloren reisdocumenten effectief te bestrijden. Een nauwere samenwerking zal leiden tot betere informatieuitwisseling en effectievere operaties tegen deze vormen van criminaliteit.” Ten slotte is het belang van het uitbreiden van het gebruik van Interpol-databases en -tools onderstreept, met name het Notices-systeem bij grenscontroles. Dit systeem helpt bij het identificeren en lokaliseren van verdachten, voortvluchtigen en gestolen of verloren reisdocumenten, en draagt zo bij aan een verhoogde grensbeveiliging.
De tweedaagse bijeenkomst resulteerde volgens KPCN in een hernieuwde toewijding aan gezamenlijke acties en initiatieven. ,,De uitwisseling van kennis, expertise en ‘best practices’ tussen de verschillende instanties zal de effectiviteit van de opsporing en preventie van criminele activiteiten aanzienlijk verbeteren.” Met de versterkte samenwerking en de gemaakte afspraken zal het KPCN zich naar eigen zeggen richten op de uitvoering van de besproken strategieën en acties. De focus ligt op het verder ontwikkelen van systemen voor gegevensuitwisseling, het verbeteren van operationele capaciteiten en het intensiveren van gezamenlijke trainingsprogramma’s voor personeel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.