Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - In het aankomende News Café gaan drie professionals in gesprek over de vraag of de gemeenschap onderdeel kan zijn van de oplossingen voor klimaatverandering.

BONingesprekJudith Brekelmans leidt op 19 juli de discussie over zogenoemde community-based oplossingen om de impact van klimaatverandering te beperken. Samen met het publiek wordt onderzocht of de gemeenschap het verschil kan maken. De discussie komt op het moment dat bekend is geworden dat er eilandsraadsleden zijn die vinden dat de wateroverlast van de afgelopen jaren niet zozeer te maken heeft met de klimaatverandering maar meer met ‘nalatigheid’ van het eilandbestuur.
De panelleden zijn Judmar Emerenciana, Deya Mensche en Harlton ‘Onnie’ Emerenciana. Laatstgenoemde is boer en verbouwt groenten op zijn kunuku. Hij is sociaal-maatschappelijk erg betrokken en heeft meerdere functies vervuld op het gebied van onderwijs en vorming. Zo ondersteunde hij scholen met het project van greenhouses en vanwege zijn bijdrage aan de Bonairiaanse maatschappij is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Judmar Emerenciana is een graffiti-artiest en grafisch ontwerper. Hij maakte een muurschilderij om de aandacht te vestigen op de gevolgen van klimaatverandering voor Bonaire. Beide Emerenciana’s behoren tot de groep van acht personen die samen met Greenpeace Nederland de Nederlandse Staat aanklagen. Ze zijn van mening dat hun mensenrechten geschonden worden omdat de Staat veel te weinig doet om de inwoners van de bijzondere Nederlandse gemeente te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Deya Mensche is een mediaconsultant en freelance journalist. Zij schrijft al meer dan tien jaar voor verschillende lokale en internationale tijdschriften en publicaties. Hieruit blijkt dat Mensche een diepe betrokkenheid voelt bij de ecologische en sociaal-economische uitdagingen op Bonaire. News Café begint op 19 juli om 18.00 uur en eindigt om 20.00 uur. De toegang is gratis.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.