Al het nieuws

‘Na innovatietraject heeft Bonaire de beste apotheek van Nederland’

Van onze correspondent
Kralendijk - Komend schooljaar start, zoals eerder bekend is gemaakt, de opleiding tot apothekersassistent(e) en de herhaalservice voor recepten is een succes. Maar voorlopig zal de wachttijd bij apotheek Mariadal verder toenemen en er is geen zicht op een snelle bouw van botika Antriol.

F12 BONOP Wachttijd apotheek cmykIn een gisteren gehouden persconferentie zijn de ontwikkelingen en problemen van de apotheek bij Mariadal toegelicht. Het was voor sommigen een déjà vu-ervaring. Net als vorig jaar werd er bekendgemaakt dat er afhaal automaten komen, dat er een opleiding komt om lokaal apothekersassistenten te gaan opleiden en dat er op de korte termijn wordt ingezet op het werven van nieuw personeel. Medisch manager Alex Schwengle gaf toe dat niet alles was gelukt. ,,Voor de opleiding zijn we afhankelijk van het ministerie van OCW en die wilde de opleiding bij de mbo-afdingen van de SGB onderbrengen”, aldus Schwengle.

Maar er zijn ook genoeg successen te melden tijdens de persconferentie. Het aangekondigde ‘Track and trace’-systeem draait, weliswaar met wat kinderziekten, maar cliënten ontvangen een sms of e-mail wanneer hun medicatie klaarligt. In de apotheek kan op de zelfbedieningszuil de optie C worden ingetoetst waardoor de wachttijd aanzienlijk korter wordt. Ook de herhaalservice (HHS) zorgt voor veel gemak. Inmiddels zijn meer dan 600 patiënten opgenomen in de HHS. Cliënten die langdurig medicijnen gebruiken, kunnen zich hiervoor gratis en eenvoudig aanmelden in de apotheek en hoeven daarna zelf geen herhaalrecepten meer aan te vragen. Men ontvangt een bericht dat het klaarligt.

Momenteel doet de apotheek in Rincon een proef met een bezorgservice. Cliënten die moeite hebben om naar de apotheek te komen, krijgen hun medicijnen thuisbezorgd. Ook nieuw is de medicijnrol, dit is in feite een lange sliert aan elkaar gekoppelde doorzichtige plastic zakjes. In ieder zakje zitten precies die medicijnen die de cliënt op een bepaald tijdstip op de dag moet innemen.

Het probleem van de lange wachttijden is echter nog niet opgelost. ,,Helaas heeft de apotheek in de afgelopen maanden te maken gehad met personeelstekorten. Mariadal is actief aan het werven, waarbij de voorkeur uitgaat naar personeel uit de Caribische regio”, zo laat apotheker Neil Nicolaas weten. Door de personeelstekorten zijn de wachttijden toegenomen. Voorheen was de gemiddelde wachttijd minder dan 15 minuten, maar de afgelopen weken is deze volgens hem gestegen naar 19 tot 21 minuten. ,,Wij verwachten dat dit verder zal toenemen in de maanden juli en augustus.”

Schwengle zegt dat Mariadal blijft innoveren en investeren. De apotheek in Playa wordt dit jaar verbouwd en er dan zal er een automaat worden geplaatst. De apotheek in Rincon wordt ook verbouwd. Volgens Schwengle kan de apotheek, wanneer alle verbeteringen hun beslag hebben gekregen, het aantal cliënten op Bonaire met gemak aan. ,,Sterker nog, ik ben er zeker van dat het na het innovatietraject de beste apotheek van het Koninkrijk is.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.