Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het nieuwe gebouw voor Begeleid Wonen Bonaire (BWB) is afgelopen vrijdag feestelijk geopend in het bijzijn van bewoners, genodigden, Fundashon Cas Bonairiano (FCB) en hoofd Jeugdzorg bij ZJCN, Regiline Sambo.

BONwonenOp 11 maart 2022 tekenden FCB en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een overeenkomst voor het bouwen van een woonvoorziening voor de structurele huisvesting voor begeleid wonen. Deze woonvoorziening is speciaal voor jongeren van 16 tot en met 23 jaar afkomstig van Bonaire, Saba en Sint Eustatius, die in een langdurig hulpverleningstraject bij jeugdzorg zitten en toe zijn aan een volgende stap richting meer zelfstandigheid.
Bij begeleid wonen is er plaats voor dertien jongeren, waarvan op dit moment zes plekken zijn ingevuld. Naast het naar school gaan of parttime werken, worden de jongeren op verschillende leefgebieden begeleid. Begeleid Wonen werkt samen met verschillende hulpverleningsorganisaties binnen de sociale keten om begeleiding op maat te leveren.
Volgens Denise Crestian-Coffie van FCB is dit project meer dan alleen een gebouw. ,,Het is een belofte en een hoopvolle toekomst voor de jongeren die hier hun thuis zullen vinden. Het mooie is dat FCB niet alleen heeft gezorgd voor hun huidige woonplek, maar ook afspraken heeft vastgelegd over doorstroming naar reguliere sociale woningen van FCB voor degenen die het begeleid wonen traject met succes afronden. Hiermee wordt de jongeren een toekomstperspectief geboden met zicht op een zelfstandig leven”, aldus Crestian-Coffie. Met deze nieuwe stap wordt volgens Sambo van ZJCN gebouwd aan een toekomst waarin iedere jongere de kans krijgt om zich volledig te ontwikkelen en een zelfstandig leven op te bouwen. ,,Samen creëren we een omgeving waarin iedereen zich gezien en gesteund voelt. De samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties speelt een cruciale rol in het proces naar zelfstandigheid van de jongeren.”
Een bewoner legt uit wat er veranderd is in zijn leven. ,,Ik was altijd agressief, boos. Maar door BWB ben ik veel veranderd. Ik ben nog steeds een beetje boos op al het andere, maar ik ben een stuk gelukkiger en trotser op mezelf om hoe ik veranderd ben. Ik denk dan aan het behalen van mijn vaarbewijs, mijn Padi open water, het vinden van een baan en het leren hoe ik onafhankelijker kan zijn.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.