Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Zorg & Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) organiseert gisteren en vandaag de eerste conferentie ‘Toekomst van de zorg in Caribisch Nederland’. De conferentie is zowel live op Bonaire als online te volgen.

F11 ZorgDe conferentie heeft als doel om de ketenpartners en stakeholders samen te brengen om met elkaar in dialoog te gaan over de kansen en uitdagingen in de zorg. ,,Caribisch Nederland staat voor unieke gezondheidszorguitdagingen. Het insulair karakter creëert naast de feitelijke achterstanden in de zorg ook specifieke behoeften en kwetsbaarheden. Daarnaast verschillen de gezondheidsproblematiek, de gezondheidsvaardigheden, de gezondheidsbeleving en de verwachtingen van de gezondheidszorg met die in Europees Nederland (EN)”, aldus ZJCN. Tijdens deze conferentie worden gesprekken aangegaan over hoe de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg duurzaam kan worden geborgd. Diverse experts zullen ingaan op thema’s als gelijkwaardige zorg, toekomst van het zorgstelsel en digitalisering.

De conferentie is gisteren middels een videoboodschap geopend door staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) waarna Ewout van Ginneken en Nathan Shuftan van het European Observatory on Health Systems and Policies de eerste uitkomsten presenteerden van een onderzoek naar het functioneren van de gezondheidszorgsystemen in landen, evenals hervormingen en beleidsinitiatieven. Daarna probeerde de plaatsvervangend secretaris-generaal van VWS Abigail Norville in een video de vraag te beantwoorden hoe er voor een toekomstig zorgaanbod kan worden gezorgd. Het insulaire karakter maakt nu eenmaal dat de zorginfrastructuur en de lokale voorzieningen anders ontwikkeld zijn dan in Europees Nederland. Laatste spreker van de ochtend was Tie Tjee die het belang en de voortgang van de digitalisering binnen de zorg aan de orde stelde. De middag was ingeruimd voor workshops over de verschillende ochtendthema’s en een plenaire paneldiscussie.

Vandaag heeft kinderarts Jamiu Busari het over gelijkwaardigheid binnen de zorg. In een omgeving van een uitermate diverse en voortdurend evoluerende populatie, gekenmerkt door aanzienlijke gezondheidsverschillen, is de aanpak van gezondheidsproblemen volgens haar een uitdaging. Hetzelfde geldt voor het organiseren van het juiste zorgaanbod. De verzekerden van CN verwachten hoge kwaliteit en toegankelijke zorg maar hoe kan de balans worden gevonden tussen gezondheidszorg in CN en EN? De rest van de ochtend wordt besteed om over dit onderwerp in gesprek te gaan en voor een paneldiscussie over dienstverlening binnen de zorg. Na de lunch kan een bezoek worden gebracht aan Fundashon Mariadal, Mental Health Caribbean, Fundashon Kuido pa Personanan Desabilitá (FKPD) of ouderenstichting Cocari.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.