Al het nieuws

Kippenfarm gebruikte verkeerd schoonmaakmiddel

Van onze correspondent
Kralendijk - De klachten over eieren van Punta Blanku Farms op Bonaire die een chemische smaak zouden hebben blijken terecht.

boneierenUit onderzoek blijkt dat per ongeluk door een medewerker het ontsmettingsmiddel creoline gebruikt is voor reiniging van de omgeving waar de eieren zich bevonden.
Vanaf april zag Fundashon Tienda pa Konsumido Bonaire (FTPKB) op sociale media klachten over de smaak van de eieren verschijnen. Vanwege de zorgen van consumenten over de kwaliteit en veiligheid van deze eieren ondernam FTPKB actie. Er is overleg geweest met de boerderij en de klacht is onder de aandacht van de dienst Toezicht en Handhaving (T&H) gebracht.
Het ontsmettingsmiddel creoline wordt normaal niet gebruikt op de boerderij. Doordat eierschalen poreus zijn, trok de geur en smaak van het middel in de eieren. Creoline bevat chemische stoffen die op lange termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Maar er zijn meer punten van zorg bij FTPKB. ,,Een verpakkings- of houdbaarheidsdatum ontbreekt op de eieren en er staat er een verouderd e-mailadres en telefoonnummer op de eierendozen, waardoor de boerderij onbereikbaar was”, aldus FTPKB. Een meer algemene zorg van de consumentenbond is dat er op Bonaire geen faciliteit is om chemische residuen in voedsel te testen.
Punta Blanku Farms verklaarde op de hoogte te zijn van de klachten en heeft direct maatregelen genomen door alle aangetaste eieren te vernietigen. Volgens de boerderij zijn er al twee weken geen eieren met een chemische smaak meer in de verkoop. In reactie op de actie van FTPKB gaat het bedrijf zo snel mogelijk aan de slag met de verpakking en de houdbaarheidsdatering. ,,Ze hebben beloofd dat de eieren binnenkort voorzien zullen zijn van stempels met productie- en houdbaarheidsdatum en dat de eierendozen relevante contactinformatie zullen bevatten.”
Klachten over voedsel kunnen gemeld worden bij T&H. FTPKB roept de overheid op een faciliteit op te richten waar voedingsproducten kunnen worden getest op schadelijke chemicaliën, om de voedselveiligheid voor de Bonairiaanse consument beter te waarborgen. Mochten er toch nog verkeerde eieren in circulatie zijn, dan wordt consumenten dringend geadviseerd deze niet te consumeren. Punta Blanku Farms belooft zich te blijven inspannen om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen vervuiling van hun eieren en om te voldoen aan de wettelijke etiketteringseisen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.