Al het nieuws

Ambulancevluchten eilanden zeker gesteld

Van onze correspondent
Kralendijk - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bekendgemaakt dat het een tijdelijk contract heeft gesloten met Medicair voor vluchten met de air ambulance tussen Caribisch Nederland (CN), Curaçao en Aruba.

BONairambulHet ministerie zegt kennis te hebben genomen van de problemen en groeiende bezorgdheid over de code-roodvluchten (air ambulance) in Caribisch Nederland (CN) en dat het in overleg met Fundashon Mariadal (FM) voorzieningen heeft getroffen. De problemen bestaan al ruim vier maanden en dat geldt ook voor de bezorgdheid onder de bevolking van Bonaire. Maar al die tijd heeft VWS zich er niet mee willen bemoeien aangezien ‘het een zaak van FM was’. Nadat FM in januari het contract met Medicair niet had verlengd en met de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Sarpa in zee was gegaan bleek dat laatstgenoemde niet tussen de eilanden mag vliegen. Verder was het toestel van Sarpa de helft langzamer dan dat van Medicair waardoor de vlucht naar Colombia bijna twee keer zo lang duurde.
Mogelijke aanleiding voor VWS om nu wel in te grijpen is het voorval van vorige week toen een Haïtiaanse vrouw met spoed moest worden vervoerd maar niet in Colombia werd toegelaten. Naar verluidt verslechterde haar toestand terwijl er gewacht werd op toestemming die er uiteindelijk niet kwam. Pas na tussenkomst van gezaghebber Nolly Oleana was FM bereid om de hulp van Medicair in te roepen.
Om de connectiviteit van air ambulance tussen CN, Curaçao en Aruba te waarborgen heeft VWS een contract afgesloten met Medicair, vooralsnog voor twee maanden. ,,Hiermee neemt VWS tijdelijk de contractuele verantwoordelijkheid op zich voor de beschikbaarheid van een air ambulance voor de verzekerden van CN richting Curaçao en Aruba, die 24/7 beschikbaar is. FM zal medisch personeel beschikbaar stellen voor code-roodvluchten met Medicair”, aldus het ministerie. Intussen staat de Learjet van Medicair gestationeerd op Bonaire. Sarpa zal ambulancevluchten naar Colombia blijven uitvoeren.
Om uit de huidige impasse te komen heeft VWS besloten om op korte termijn een onderzoek te laten verrichten naar de ontstane problemen en om te komen tot een duurzame oplossing voor ambulancevluchten tussen Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.