Al het nieuws

Armoedeprobleem vraagt om meer dan geld alleen

Van onze correspondent
Kralendijk - Er is onvoldoende verbetering voor mensen in Caribisch Nederland (CN) die in armoede leven. Ondanks eerdere signalen en een beloofd sociaal minimum wordt er nog niet genoeg gedaan om de armoedeproblematiek te verminderen.

BON totaalpakketDe overheid moet nu stappen zetten en met een totaalpakket aan oplossingen komen, waar mensen langdurig mee geholpen zijn. Dit schrijven de Nationale ombudsman en Kinderombudsman in hun reflectie 'De eindjes aan elkaar knopen' die gisteren gepresenteerd werd.
Zij blikken in het rapport terug op drie eerdere onderzoeken naar armoede in CN getiteld ‘Caribische kinderen van de rekening, Het maakt uit waar je wieg heeft gestaan’ en ‘Oog voor ouderen in Caribisch Nederland’. Opgroeien in een gezin dat in armoede leeft, heeft vaak grote gevolgen voor het dagelijks leven en de ontwikkeling van kinderen. Het veroorzaakt volgens de ombudsman veel stress voor alle gezinsleden en heeft invloed op de opvoeding. Veel gezinnen in armoede staan onder grote druk waardoor er weinig tijd en rust is voor de opvoeding van kinderen. Met als gevolg, onder andere een grotere kans op schooluitval bij deze kinderen. ,,Kinderen die opgroeien in armoede ervaren vaak meerdere problemen op verschillende terreinen. Ze lopen een groter risico op achterstanden en het maakt kinderen kwetsbaar. Dit kan er toe leiden dat armoede van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het is daarom noodzakelijk dat de overheid daadwerkelijk stappen gaat zetten”, aldus Kinderombudsman Margrite Kalverboer.
De Nationale ombudsman en de Kinderombudsman zien dat er nog steeds niet genoeg wordt gedaan aan het verbeteren van de situatie van mensen in armoede in CN. De problemen die mensen ervaren gaan volgens hen vaak verder dan alleen geldproblemen. Het gaat ook om goede huisvesting, onderwijs, zorg en sociale steun. Hoewel de overheid de aanbevelingen en conclusies uit de drie eerdere rapporten van de ‘ombudsmannen’ onderschrijft, duurt het volgens hen te lang voordat zij hier concreet mee aan de slag gaat. ,,Het is belangrijk dat mensen niet alleen geholpen worden met meer geld. Zorg dat er naast een realistisch sociaal minimum ook betere opleidingsmogelijkheden komen voor kinderen én ouders. Ook goede en betaalbare huisvesting is van belang. Ik begrijp dat het aanpakken van armoede complex is, maar het is tijd dat de overheid nu actie onderneemt. We moeten zorgen voor een positief perspectief voor alle inwoners van CN”, zo laat Nationale ombudsman Reinier van Zutphen weten.
De aanpak van armoede in CN vraagt om snel ingrijpen en de Nationale ombudsman en Kinderombudsman hebben gezien dat eerdere oplossingen vaak kortdurend waren. Daarom is het volgens hen van belang dat de overheid nu met duurzame oplossingen komt om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Ze benadrukken dat het noodzakelijk is dat de oplossingen samen met de inwoners (jong en oud) van CN worden ontwikkeld. Daarbij is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de culturele verschillen, de kleinschaligheid van de eilanden en het bestaande gebrek aan vertrouwen in de overheid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.