Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Gisterochtend ging in verschillende wijken rond half acht de stroom eraf. De oorzaak was volgens het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire (WEB) een storing in het hoofdspanningsnetwerk. In de meeste wijken was de stroom binnen anderhalf uur weer terug, behalve in delen van Nort Saliña waar het tot na de middag duurde.

F12 BONOP Stroomstoring geen uitzonderingDe laatste maanden kijkt niemand er nog gek van op wanneer de stroom verstek laat gaan. Vanaf 1 juli is er maar liefst 22 keer sprake geweest van een ongeplande stroomonderbreking en dan gaat het om de storingen die op de facebookpagina van WEB gemeld zijn. Daarnaast is er nog een aantal keren sprake geweest van korte onderbrekingen die niet gemeld zijn. Eén keer ging het om een black out waarbij, zoals de naam al aangeeft, het hele eiland zonder stroom kwam te zitten. Heel soms komt het door een automobilist die een elektriciteitspaal over het hoofd ziet maar veel vaker gaat het ogenschijnlijk om achterstallig onderhoud of een tekort aan capaciteit. Zo vloog op 1 juli van dit jaar de bovenkant van een paal in de brand waardoor er een stuk van meer dan een meter afviel en naast een passerende auto op de grond terechtkwam.

Bij medewerkers van WEB is het geluid te horen dat het bedrijf de vraag naar elektriciteit eigenlijk helemaal niet meer aankan en al helemaal niet wanneer de windmolens, door de windstiltes, niet draaien. Binnen het bedrijf wordt naar verluid getwijfeld of het de stroomvoorziening voor de vele projecten en huizen in aanbouw nog wel kan leveren. Of deze geluiden bekend zijn bij het management en of ze er ook zo naar kijken is niet bekend.

Op vragen hierover is nog niet geantwoord. Eerder gaf het WEB, na vragen van het Antilliaans Dagblad die toegespitst waren op Lagun en omgeving, wel toe dat er hier sprake is van een netwerk dat eigenlijk niet meer voldoet aan de huidige vraag en eisen. Daarom zal er in de komende tijd gewerkt worden aan het herontwerpen van dit netwerk, zodat bij eventuele stroomstoringen of aanrijdingen niet het gehele gebied wordt getroffen, maar slechts specifieke secties. Verder zijn er plannen om delen van het netwerk in het voorzieningsgebied Lagun gefaseerd ondergronds te brengen, waardoor het minder gevoelig wordt voor externe factoren zoals bliksem en aanrijdingen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.