Al het nieuws

Attje Kuiken opteert voor staatssecretaris BZK

Kralendijk - Door te gaan stemmen hebben de inwoners van Bonaire en de andere eilanden van Caribisch Nederland (CN) direct en indirect invloed op de samenstelling van de Tweede Kamer. Gezaghebber Nolly Oleana legde afgelopen vrijdag in een voice statement uit wie er mag stemmen en hoe dit in zijn werk gaat.

BONstemmenDat het voor inwoners van CN belangrijk is om invloed te kunnen uitoefenen op wie er in de Tweede Kamer komen te zitten en, meer specifiek, welke partijen samen het kabinet gaan vormen bleek zaterdagmiddag tijdens een telefonisch interview met Attje Kuiken (GroenLinks-PvdA) in het radioprogramma ‘Op de klippen’ van Megahit FM. Kuiken zit sinds 2006 in de Kamer voor de PvdA en was vanaf 22 april 2022 fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer. Op 11 juni van dit jaar is zij gekozen tot partijleider. Voor velen kwam haar aankondiging op 18 augustus van dit jaar dat ze na de verkiezingen van komende woensdag niet meer in de Tweede Kamer zal terugkeren als een verrassing.
Wat ze na de verkiezingen precies gaat doen weet ze nog niet. In ieder geval wel iets dat aan de politiek verbonden is. Het wordt volgens Kuiken heel spannend in Nederland. Voorkomen moet worden, zo vindt ze, dat er opnieuw een rechts kabinet komt met bijvoorbeeld de PVV van Geert Wilders. ,,Een partij die niets met de eilanden overheeft en de verbanden afbreekt en niet opbouwt die dan samen met de VVD, die het sociaal minimum niet belangrijk vond, gaat regeren. Dat is geen goed idee”, aldus Kuiken. Jaap Kos die voor Bonaire in het Kiescollege zit en zaterdag ook te gast was bij ‘Op de klippen’ prees GroenLinks-PvdA voor het feit dat CN breed uitgemeten wordt in het verkiezingsprogramma. Niet alleen op een speciale pagina maar ook bij de verschillende onderwerpen die daarin behandeld worden. ,,Wat er in staat en hoeveel erin staat steekt echt met kop en schouders uit boven de andere partijen”, aldus Kos. Volgens Kuiken is dit geen toeval. ,,Binnen de GroenLinks-PvdA zijn er heel veel mensen die de eilanden een warm hart toedragen en we hebben erop toegezien dat dit zou gebeuren”, aldus Kuiken.
Bonaire kan volgens haar, hoe klein het eiland ook is, misschien het verschil maken bij de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens Kos is dat ook gebleken bij de Eerste Kamerverkiezingen maar dan moet de opkomst wel hoger zijn dan de vorige keer. Op de vraag of ze, wanneer de GroenLinks-PvdA woensdag de grootste partij wordt, als staatssecretaris voor Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties in een volgend kabinet plaats wil nemen antwoordde ze zaterdag met een volmondig ‘ja’.

Aruba: VNO Briefstembureau tijdens verkiezingen...

Wilt u meer weten over stemmen op de eilanden? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.