Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Zeeschildpadden spelen volgens Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) een belangrijke rol bij het verbinden van verschillende ecosystemen.

bonschildpaddenHoe dat precies zit wordt uitgelegd op de Facebookpagina van de natuurbeschermingsorganisatie.
Zeeschildpadden, en veel soorten die getroffen worden door hun aanwezigheid of afwezigheid, zijn een belangrijke aantrekkingskracht voor het mariene toerisme en een grote bron van inkomsten voor veel landen. Maar ze hebben ook andere functies. Stranden en duinsystemen krijgen in de loop van het jaar niet veel voedingsstoffen binnen. Dit betekent dat er maar weinig vegetatie groeit op de duinen en er geen vegetatie groeit op het strand zelf. Zeeschildpadden gebruiken stranden en de onderste duinen om te nestelen maar niet elk ei komt uit en niet alle jonge schildpadjes lukt het uit het nest te komen. ,,Zowel de eieren als de achtergebleven jongen zijn een goede voedingsbron voor de duinvegetatie. Zelfs de overgebleven eierschalen van uitgekomen eieren geven voedingsstoffen”, aldus STCB.
Duinplanten gebruiken de voedingsstoffen uit schildpadeieren om te groeien en sterker te worden. Naarmate de duinvegetatie sterker en gezonder wordt, wordt de gezondheid van het hele strand/duin-ecosysteem beter. Sterke wortelstelsels houden het zand in de duinen vast en beschermen het strand tegen erosie. Naarmate het aantal schildpadden daalt, worden er minder eieren gelegd op de stranden, waardoor er minder voedingsstoffen worden geleverd. Als zeeschildpadden zouden uitsterven, verliest duinvegetatie een grote bron van voedingsstoffen en zou het niet gezond of sterk genoeg zijn om de duinen te onderhouden.
Zeeschildpadden eten kwallen waardoor grote populaties kwallen - waaronder stekende kwallen - die steeds meer schade aanrichten bij visserij, recreatie en andere maritieme activiteiten in de oceanen, worden voorkomen. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat zeeschildpadden vaak als sleutelsoort fungeren. Zeegrasbedden die door groene zeeschildpadden worden begraasd zijn productiever dan die waar geen schildpadden komen en hawksbill-schildpadden eten sponzen, waardoor deze niet meer kunnen concurreren met langzaam groeiende koralen. ,,Beide graasactiviteiten houden de diversiteit van soorten en het natuurlijke evenwicht van kwetsbare mariene ecosystemen in stand. Als zeeschildpadden uitsterven, zal dat veel soorten treffen die afhankelijk zijn van gezonde zeegrasbedden en koraalriffen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).