Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het bestuurscollege van Bonaire verwacht komende woensdag de aankoop van de voormalig plantage Fontein te kunnen afronden. Dit liet gedeputeerde Hennyson Thielman gisteren weten op vragen van het Antilliaans Dagblad. Het hoe en waarom van de aankoop wordt dan bekend gemaakt.

F13 BONOP overheid koopt FonteinDe voormalige plantage ligt bij de Kaminda Onima langs de weg tussen Kralendijk en Rincon en beschikt over een natuurlijke zoetwaterbron met water dat vanaf het kalksteenplateau van Montana naar beneden komt. De bijzondere waarde van Fontein wordt al beschreven in een reisverslag uit 1868 met de naam ‘Enige bijzonderheden omtrent het eiland Bonaire’: ‘Behalve de zoutpannen en het vee zijn er ook nog gouvernementsplantages, waar te voren cochenille, nu meest aloë, gekweekt wordt, zoals Guatimala, Mexico, Amboina, Fontein. Een merkwaardigheid van Fontein, op aanmerkelijke afstand van de reede naar het noord-oosten gelegen, waaraan zij ook haar naam ontleent, is een altijd lopende bron, welke uit een spelonkje te voorschijn vloeit en zich met een kleinen straal in een grote gemetselde vergaarbak ontlast, waaruit het water naar enige onder elkander liggende terrassen kan geleid worden; deze worden gebezigd tot het kweken van enige groenten. Bij het huis, dat op een rots ligt, is ook een laan van kokosbomen. Fontein kan een waar lustoord van Bonaire zijn, ook door zijne koele ligging en aangenaam uitzicht op zee’.

In 1868 was de staat van Fontein waarschijnlijk slecht, getuige de beschrijving die gegeven wordt. ‘Dit verhinderde echter niet, dat toen wij op Fontein aangekomen waren , wij de bron, het water, de terrassen, groentebedden en kokosbomen in ogenschouw namen, en ons vermanden om de wel brede, maar toen in zeer vervallen staat zijnde 25 trappen, naar het bijna in puinhoop liggende huis op te klimmen’. Volgens het verslag is alles ‘later onder een andere gezaghebber weer hersteld.

In 2020 doet een stichting genaamd ‘The five monuments of Bonaire’ een oproep aan vrijwilligers om te helpen en te werken ‘op een van de meest geheime plekken van het eiland’. Het blijkt te gaan om Plantage Fontein. Volgens de stichting is het een verborgen oase die weinig inwoners en toeristen ooit hebben gezien. ,,Gevoed door de enige voortdurend stromende lente, heeft dit pand zwembaden, enorme amandelbomen, grotten en geweldige natuur. De zwembaden dateren uit de jaren ’30. Al jaren is dit gebied gesloten voor publiek en de eigenaar wil dat veranderen. Eerst nog wat werk nodig”, aldus de stichting.

Fontein is dus een groene oase met grote ecologische waarde. Het beschermen van dit gebied zal mogelijk ten grondslag liggen aan de stap die het bestuurscollege nu zet en waar het ministerie van Natuur, Landbouw en Voedselkwaliteit naar verluid een financieel steentje aan bijdraagt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.