Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - De partijleider van Movementu 21 (M21) vindt dat gedeputeerde Hennyson Thielman de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. Daisy Coffie doet deze uitspraak in een persbericht van afgelopen zaterdag naar aanleiding van Thielmans vermeende betrokkenheid bij het bedrijf Hype Events Planner (Hype) waarover in de eilandsraad vragen zijn gesteld.

ThielmanHype organiseert ‘memorabele en spannende ervaringen op het eiland Bonaire’. Het gaat om bruiloften, teambuilding activiteiten en meer voor zowel gezinnen als bedrijven. Thielman was langere tijd eigenaar van het bedrijf maar heeft de zaak overgedragen aan zijn vrouw. Op het eerste gezicht een prima beslissing om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Hype organiseert de events onder meer in het speciaal daarvoor gebouwde witte partycentrum aan de Kaminda Lagun tegenover LVV. En over dit partycentrum is nu commotie ontstaan. Want hoewel er tal van evenementen zijn gehouden door onder meer de Scholengemeenschap Bonaire en Stinapa beschikt Hype niet over een bouwvergunning. Hier werden tijdens de raadsvergadering van 11 juli door partijleider Clark Abraham van Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) vragen over gesteld.
Volgens Coffie heeft Thielman de eilandsraad toen uitgedaagd om vertrouwen in hem te hebben. ,,Volgens hem was de beschuldiging dat het bedrijf Hype Events Planner, dat hij ‘ons bedrijf’ noemde, een gebouw zou uitbaten voor het houden van evenementen dat niet over een bouwvergunning beschikt, een ongegronde insinuatie om dorpspolitiek te bedrijven”, aldus Coffie. Uit het verslag van de desbetreffende vergadering blijkt dat Thielman in zijn maag zat met de situatie. ,,Het lijkt me goed om dit aan te pakken. Ik zeg het hier en public: ik ben heel streng met mijn vrouw omdat ik weet dat wij een bepaalde verantwoordelijkheid hebben. Wat ik van de burger verwacht, verwacht ik des te meer van mijn vrouw”, aldus Thielman. ,, We zorgen dat wij voldoen aan de vereisten en beschikken over de juiste vergunningen.” Hij vraagt vervolgens aan waarnemend gezaghebber Nolly Oleana om een onderzoek te laten doen naar de vergunningen van Hype. Het resultaat is vastgelegd in een brief van 5 september 2023 die in het bezit is van het Antilliaans Dagblad. Hierin wordt bevestigd dat het bedrijf geen bouwvergunning heeft, maar wel een evenementenvergunning. Dit is geen verrassing aangezien een aanvraag voor een bouwvergunning op 16 december 2022 is geweigerd.
Gedeputeerde Thielman heeft volgens Coffie voor verwarring gezorgd en een verkeerde indruk (dwaling) gecreëerd bij zowel de eilandsraad als de Bonairiaanse bevolking. Met zijn handelen heeft hij volgens haar zijn eigen integriteit en de integriteit van het bestuurlijk apparaat aangetast. ,,Als wij kijken naar de functie van de gedeputeerde, zowel belast met de vergunningverlening als met de controle van de vergunningen, is de conclusie mét bewijs dat er hier sprake is van een ernstig geval van belangenverstrengeling”, aldus Coffie. Ze vindt dat de gedeputeerde excuses moet maken voor zijn handelen en de eer aan zichzelf moet houden en dus opstappen. Doet hij dit niet dan moet volgens haar de eilandsraad in actie komen en beoordelen en overwegen of de gedeputeerde het vertrouwen van de eilandsraad kan blijven genieten. Het Antilliaans Dagblad heeft gedeputeerde Thielman tevergeefs om een reactie gevraagd.

  • Tent of gebouw?...
  • ‘Eilandsraad moet politieke ethiek toepassen’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.