Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het nieuwe zonnepark is inmiddels met succes op het elektriciteitsnetwerk aangesloten en levert momenteel een capaciteit van 1 megawatt. Dit schrijft Bonaire Brandstof Terminals (BBT) in hun gisteren verschenen kwartaalnieuwsbrief.

bonzonneparkHet zonnepark is gebouwd op een terrein van 5,5 hectare naast de fabriek van energieproducent Contour Global. Het is het grootste zonnepark van Caribisch Nederland. Het project wordt uitgevoerd door The Green World Company (TGWC) uit het Friese Sneek. Het park bestaat uit bijna 11.000 zonnepanelen en kan 5.000 huishoudens van stroom voorzien wanneer de volle capaciteit wordt benut. ,,Op dit moment wordt de geleverde capaciteit bewust beperkt om het zogeheten Grid Energy Management System (GEMS) optimaal af te stemmen. ,,Het doel is om ervoor te zorgen dat dit regelsysteem soepel en efficiënt reageert op de wisselende opwekking van zonne-energie”, aldus BBT. Met de aansluiting van het zonnepark op het netwerk is de volgende stap gezet om hernieuwbare energie op grotere schaal te integreren in het elektriciteitsnetwerk van Bonaire. Het GEMS-systeem zal nu worden verbeterd en nauwlettend in de gaten worden gehouden om ervoor te zorgen dat het aandeel zonne-energie kan worden uitgebreid. ,,Als alles volgens plan verloopt, zal de capaciteit stap voor stap worden verhoogd tot maximaal 6 megawatt. BBT investeert 10 miljoen euro in het zonnepanelenpark, afkomstig van subsidie vanuit het ministerie van Economische zaken (EZK). De distributie van stroom blijft in handen van WEB. De betrokken partijen zeggen optimistisch te zijn over de ontwikkeling van het zonnepark.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.