Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het zeegras in Lac wordt beschermd. Op plekken waar zwemmers en surfers het water ingaan staan borden met de waarschuwing dat er niet over het gras gelopen mag worden. Waarom is dat eigenlijk?

BONzeegras,,In de eerste fase van hun leven zijn zeeschildpadden opportunistische eters en eten ze zo veel mogelijk. Maar als ze ouder worden, zal hun dieet specifiek worden en creëert elke zeeschildpaddensoort een uniek dieet”, aldus Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB). De groene zeeschildpad graast graag op zeegrasbedden. Ze hebben zelfs een soort naar hen vernoemd, Thalassia testudinum wordt ook wel schildpadgras genoemd omdat de zeeschildpadden zo dol zijn op deze soort.
Maar het zijn niet alleen de schildpadden die het zeegras nodig hebben als voedselbron. Het zeegras heeft de schildpadden ook nodig. Wanneer zeeschildpadden op het zeegras grazen, heeft het gras een betere kans om te groeien en goed te gedijen in het ecosysteem. ,,Helaas is zeegras de minst beschermde mariene habitat. Zeegrasvelden nemen snel af door overbevissing, slechte waterkwaliteit, vertrapping en ankering.”
Lac Baai is een van de plekken op Bonaire waar veel groene zeeschildpadden grazen. Er zijn in totaal vijf soorten zeegras in Lac: vier inheemse soorten en één invasieve soort. Veel verschillende organisaties werken hard om de zeegrasbedden in Lac Baai te herstellen en te beschermen. Wanneer iedereen er maar overheen zou wandelen krijgt het gras nooit de kans om zich daadwerkelijk te herstellen. ,,Zeeschildpadden zullen direct baat hebben bij het beschermen en herstellen van de zeegrasbedden op Bonaire.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).