Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het werkbezoek van minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind, is eind mei na de kennismaking met waarnemend gezaghebber Nolly Oleana van start gegaan met een constructief gesprek met het bestuurscollege (BC). Leidend voor het gesprek waren mogelijke maatregelen en oplossingen voor een verbeterde toegang tot het recht, preventie jeugdcriminaliteit en de wet Bibop Caribisch Nederland (CN).

F12 BON betere toegang rechtToegang tot het recht vraagt volgens Weerwind om een eerstelijnsvoorziening in de vorm van een juridisch loket. Het juridisch loket zorgt ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier geïnformeerd worden over hun rechten en plichten. Ze kunnen daar ook terecht met hun vragen waardoor ze niet meteen aangewezen zijn op advocaten. Vanuit een pilot op Saba is er input vergaard voor een basisscenario. Hierin staat op hoofdlijnen hoe het juridisch loket eruit moet komen te zien, welke functionaliteiten het moet hebben en voor welke doelgroep het bedoeld is. Daarbij is rekening gehouden met de behoeften en context van de eilanden en welke rol het juridisch loket vanuit Nederland hierin kan zijn. De volgende stap, die ook is besproken met de Minister, is de praktische uitwerking van de eerstelijns rechtshulpvoorziening CN.

Naast wet- en regelgeving is ook rechtsbescherming een topic voor aan het recht gerelateerde instanties zoals de voogdijraad, Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN) en de reclassering. De minister heeft deze instanties bezocht als ook het preventieproject “alleen jij bepaalt” van Jong Bonaire. De inzichten verkregen op Bonaire worden gedeeld met Ministerie van Justitie om zodoende vervolgstappen te bepalen en gevolg te geven aan de besproken gewenste oplossingen voor Bonaire.

De wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibop) is een bestuursrechtelijk instrument en bestaat in Nederland al langer. Als er een ernstig gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de bevoegde overheidsinstantie de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Zo wordt voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert en wordt bovendien de concurrentiepositie van bonafide ondernemers beschermd. Om de mate van gevaar te bepalen, kan de overheidsinstantie een advies aanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.