Al het nieuws

‘Van Huffelen komt opnieuw met allerlei drogredenen’

Van onze correspondent
Kralendijk - Consumentenbond Unkobon reageert verontwaardigd op de reactie van staatssecretaris Alexandra van Huffelen na de grote demonstratie begin deze maand op Bonaire. Van Huffelen liet weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar toezeggingen blijven uit. Dit schrijft Marit Severijnse in een intervieuw op Caribisch Netwerk waarin ze in gesprek gaat met Wietze Koopman van Unkobon.

F13 BONOP verontwaardiging over reactie staatssecretarisNa bijna 13 jaar is er geen sociaal minimum bepaald voor de Caribische gemeenten. De armoede is groot, maar concrete acties vanuit politiek Den Haag blijven uit. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft afgelopen week besloten om de druk op het kabinet niet verder op te voeren nadat Van Huffelen verschillende moties heeft ontraden omdat ze ‘een nieuw onderzoek wil afwachten’.

,,Van de zotte!”, reageert Wietze Koopman, ,,Ze komt met allerlei drogredenen. Na 13 jaar houdt de Nederlandse regering nog steeds vast aan de mantra: ‘het is allemaal zo complex’. Als het je als regering niet lukt om voor 30.000 mensen een sociaal minimum in te voeren, houd dan alsjeblieft op met regeren.” De regering doet volgens Koopman ook alsof ze geen idee hebben hoe hoog het sociaal minimum moet zijn voor elke gezinssituatie, terwijl dat ieder jaar wordt berekend en er al twee rapporten liggen. Hij noemt het bizar.

Unkobon gaat daarom gewoon door met de rechtszaak tegen Nederland. ,,Het is belachelijk dat dat moet, maar het ziet er naar uit dat we tegen het einde van het jaar voor de rechter staan want Bonaire is het wachten spuugzat.” Volgens Koopman is het voor het eerst dat Bonaire zoveel eenheid toonde als tijdens de demonstratie van 7 mei. ,,Bonaire is vaak verdeeld over veel dingen, maar hier lieten mensen van alle economische klassen, achtergronden en van verschillende organisaties weten dat het nu echt genoeg is. Ik kreeg er kippenvel van.” Koopman merkt op sociale media dat mensen in Europees-Nederland meer komen te weten over ‘het schandaal’. ,,Op Twitter ging het los nadat de manifestatie op het NOS Journaal was gekomen. Dus je ziet wel dat dat steeds meer mensen zich bewust worden dat het gewoon niet deugt wat hier gebeurt.”

In Nederland is het nog steeds lastig om in de media aandacht te krijgen voor die drie eilandjes waar zich volgens Koopman een schandaal afspeelt ‘wat nog groter is dan het toeslagenschandaal’. Volgens hem is Van Huffelen geschrokken dat er nu juist meer aandacht ontstaat. ,,Want tot nog toe kon ze altijd heel hard roepen: ja, maar de werkgevers roepen dit, de lokale overheid roept dat en de bonden vinden het ook wel prima dat het stapje voor stapje gaat. Maar nu blijkt gewoon dat dat onzin is. Op de eilanden vindt iedereen dat het nú moet.” Maar hij denkt dat ze toch ook weer niet zo erg geschrokken is dat ze zegt: oké wij steunen de moties.

De Bonairiaanse consumentenbond wil dat mensen in Europees-Nederland in actie komen. ,,We moeten alle Nederlanders ertoe aanzetten om Kamerleden te contacten. Nog steeds beschouwt 98 procent van de Kamerleden de drie bijzondere gemeenten als buitenland. Ze hebben gewoon géén idee waar het over gaat.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.