Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Een gisteren verschenen speciale editie van het magazine Bon Bini Bonaire vormt het slotakkoord van het afscheid van Edison Rijna als gezaghebber van het Openbaar Lichaam Bonaire.

BONRijnaIn het blad komen tal van externe relaties aan het woord die terugkijken op hun ontmoetingen en samenwerking met Rijna, onder wie de drie bewindspersonen die in zijn ambtsperiode verantwoordelijk waren voor de Koninkrijksrelaties, minister Plasterk en de staatssecretarissen Knops en Van Huffelen.
Ronald Plasterk die van 2012 tot 2017 minister van Koninkrijksrelaties was herinnert zich de warme ontvangst maar ook de inhoudelijke samenwerking. ,,Onze zonen, destijds jonge twintigers, mijn vrouw Els en ik werden warm ontvangen in het mooie huis van Edison. Typisch Bonaire is dat een onderdeel van ontmoeten eruit bestaat dat je dan ook samen lekker eet, en dat deden we”, aldus Plasterk. Volgens hem gebeurde alles wat ze inhoudelijk samen deden in het belang van de inwoners van Bonaire. Raymond Knops heeft 4 jaar met Rijna samengewerkt. Hij was van 2017 tot 2022 met een korte onderbreking staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Hij herinnert zich Rijna als iemand die met recht trots is op het eiland en zijn inwoners en geen gelegenheid onbenut heeft gelaten om te pleiten voor de belangen van het eiland. ,, Vanaf het eerste begin hebben we heel plezierig samengewerkt, terwijl er inhoudelijk soms best wat geschilpunten waren”, aldus Knops.
De opvolger van Knops, staatssecretaris Alexandra van Huffelen, heeft Rijna tot zijn afscheid als gezaghebber meegemaakt. Zij beschrijft hem als iemand die onorthodoxe maatregelen durfde te nemen, soms varend op intuïtie, altijd gedreven door een grote liefde voor het eiland en zijn bevolking. ,,Edison Rijna durfde stelling te nemen en de discussie aan te gaan. Ook als er kritiek kwam - bijvoorbeeld uit Nederland - die hij niet terecht vond. Niet voor niets was zijn lijfspreuk: ’Praat mét ons, niet over ons’”, zo schrijft ze. Volgens Van Huffelen zorgde hij er ook voor dat Bonaire zichtbaar was in bestuurlijk Nederland. ,,Zo herinner ik me nog goed dat hij voor al zijn collega’s bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) eens een Bonairiaans zoutvaatje mee nam.” Ook Jan van Zanen komt aan het woord. Hij is voorzitter van de VNG en burgemeester van Den Haag en ontmoette Rijna voor het eerst in 2018 tijdens een bezoek aan Bonaire. ,,Edison heeft de uitdagingen en mogelijkheden van het eiland toen bijzonder verwoord. Met zijn communicatieve vaardigheden en charme wist hij Bonaire goed voor het voetlicht te brengen, ook bij de andere leden van de VNG”, aldus van Zanen. Volgens hem vervulde Edison de rol van ambassadeur van Bonaire én bruggenbouwer tussen het Caribische en het Europese deel van het Koninkrijk.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.