Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Qredits en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) hebben vorige week een nieuwe zakelijke lening, onder de naam Agrilening, geïntroduceerd. Het doel van deze lening is het stimuleren van ondernemersactiviteiten in de agrarische sector op Bonaire die bijdragen aan de productie van fruit, groenten en lokaal vlees.

bonagriDaarnaast zal het programma AGRI Business Academy worden uitgevoerd voor kwekers van groenten en fruit die hun hobby in een onderneming willen omzetten.
Een van de prioriteiten van het bestuurscollege (BC) is het bevorderen van duurzame agrarische activiteiten, de voortdurende beschikbaarheid van lokale groenten, fruit en vlees en het verminderen van de invoer van niet-verwerkte consumptiegoederen. De ontwikkeling van de agrarische sector zal volgens het BC zorgen voor een flink aantal banen. Op het terrein van LVV is voor ondernemers die fruit en/of groenten willen planten en vee willen houden voor consumptie al langere tijd grond beschikbaar. Daarnaast is het programma Simia pa Produkto in het leven geroepen waarbij verschillende coaches zijn aangesteld om ondernemers te helpen bij het schrijven van hun ondernemingsplan. ,,Met dit nieuwe product ontstaat er extra financiële ruimte voor groei en verduurzaming van bestaande agrarische bedrijven en een mogelijkheid voor een goede start van nieuwe bedrijven in de sector. Daarnaast zal het BC mogelijkheden verkennen om additionele subsidies beschikbaar te stellen voor verdere ontwikkeling van de agrarische sector op Bonaire”, aldus gedeputeerde Hennyson Thielman.
De Agrilening kan worden gebruikt als werkkapitaal of als investering om agrarische activiteiten te realiseren, zoals gewas- en veeteelt, verwerking van agrarische producten en diensten die bijdragen aan het succes van agrarische activiteiten. Het maximale bedrag dat kan worden geleend is 100.000 dollar tegen een rente van 2 procent met een maximale looptijd van 60 maanden. Daarnaast kan de aanvrager in aanmerking komen voor een aflosvrije periode van zes of twaalf maanden waarin alleen rente kan worden betaald. De eerste Agrilening is vorige week uitgereikt aan Eric Curiel die een symbolische cheque kreeg overhandigd. Curiel is hobbymatig begonnen met het fokken van geiten voor de productie van vlees, maar hij heeft in 2022 besloten om de overstap te maken naar het ondernemerschap.
Het onderwijsprogramma AGRI Business Academy is een variant van de Small Business Academy van Qredits maar dan gericht op mensen die agrarische activiteiten als hobby uitoefenen en zich willen voorbereiden op het ondernemerschap in de betreffende sector. Het programma duurt 10 tot 12 weken en er vinden wekelijks twee tot drie sessies plaats. De inschrijving vindt online plaats en de inschrijvingstermijn sluit op 9 juni 2023.
bonaire-nl.qredits.com


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.