Al het nieuws

‘Onverantwoord deze situatie te laten voortbestaan’

Van onze correspondent
Kralendijk - In zijn toespraak afgelopen vrijdag ter gelegenheid van de ‘Dag van de Verpleging’ heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur (RvB) van Fundashon Mariadal (FM), Giovanni Frans, de uitdagingen genoemd waarmee de organisatie momenteel te maken heeft.

bonzorgDeze uitdagingen zijn de reden geweest om het Ziekenhuis Rampen & Crisis Opvangplan (ZiRoP) in werking te stellen.
Binnen het ZiRoP zijn een Crisisbeleidsteam (CBT), een Operationeel Crisisteam (OCT) en vijf Actiecentra ingesteld die FM door deze uitdagingen heen moeten leiden. Frans benadrukte gistermiddag tijdens een persconferentie dat deze stappen zijn genomen om de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid te garanderen.
De werkdruk onder het personeel van Mariadal is al geruime tijd bijzonder hoog. Dit komt door de sterke groei in de zorgvraag, personeelstekort en de naweeën van de coronapandemie. ,,We vinden het zowel uit het oogpunt van werkgever als uit oogpunt van kwaliteit en veiligheid onverantwoord deze situatie te laten voortduren”, aldus Frans. Intussen is de Inspectie Gezondheid & Jeugd over de situatie geïnformeerd.
Volgens Frans leidt de kleinschaligheid van Bonaire per definitie tot hogere kosten en is het aanbod van lokaal gespecialiseerd personeel nog te gering. Zorgprofessionals aantrekken van buiten het eiland is dan ook noodzakelijk maar ook dit werkt kostenverhogend. Daarnaast kampt FM met problemen door structurele uitstroom en uitval van personeel door chronische oververmoeidheid bij medewerkers en met budgettekorten. ,,Dit speelt ook bij ziekenhuizen in Nederland maar zij kunnen via regionale samenwerking op elkaar terugvallen en het zorgaanbod onderling verdelen. Dat is voor FM onvoldoende mogelijk”, zo legt Frans uit.
Er zijn de laatste tijd al zoveel kostenbesparende aanpassingen geweest dat Frans verder bezuinigen onverantwoord vindt. ,,Dat is op dit moment niet mogelijk zonder de kwaliteit en veiligheid van de zorg in gevaar te brengen.” Er wordt volgens hem nagedacht over een volwaardig ziekenhuisinformatiesysteem waarmee processen nog doelmatiger kunnen worden ingericht. Maar zo’n systeem is duur en dus wordt er gewacht op een beslissing van het ministerie van VWS hierover.
,,De organisatie zit tegen uitputting aan. Het is nu code oranje en daarom nemen we onze verantwoordelijkheid voor ons personeel en onze patiënten”, aldus Frans.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.