Al het nieuws

Van onze correspondent
New York - Het deel van Nederland dat het meest door de klimaatverandering wordt bedreigd ligt niet in Europa maar in het Caribisch gebied. Dit zegt Koning Willem Alexander in een videoboodschap vanwege Wereld Waterdag van de Verenigde Naties (VN).

F17 BONOP Bonaire meest bedreigd newIn zijn toespraak roemt de koning de ervaring van Nederland in het watermanagement. Maar wat de meeste mensen volgens hem niet weten is dat niet Nederland maar Bonaire het meest bedreigd wordt door de klimaatverandering. Hij noemt het een prachtig eiland waaraan hij onlangs samen met zijn vrouw en dochter Amalia nog een bezoek heeft gebracht waarbij er ook een tocht door de mangroven gemaakt is. ,,Maar deze natuurlijke kustverdediging groeit steeds langzamer door de toename van zeewier. Stormen en een stijgende zeespiegel maken Bonaire nog kwetsbaarder dan het al was”, aldus koning Willem Alexander. Hij noemt het schokkend dat een vijfde deel van het eiland eind deze eeuw onder water verdwenen kan zijn. Tegelijkertijd roemt hij de manier waarop er geprobeerd wordt de mangroven te bewaren en zelfs te herstellen.

Maar Bonaire is volgens de koning niet het enige eiland dat met problemen kampt, en allemaal zijn ze op hun eigen manier bezig de schade beperkt te houden. Hij zegt groot respect te hebben voor de inspanningen en pleidooien waarmee deze eilanden de VN tot actie manen. ,,Ruim 3,5 miljard mensen wonen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Sterker nog, de impact is nu al merkbaar.” Maar het grootste gevaar schuilt volgens hem in meer onverschilligheid en moedeloosheid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.