Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Stichting Natuurparken Bonaire (Stinapa) heeft beroep ingesteld bij de rechtbank te Bonaire. De natuurbeschermingsorganisatie heeft de rechter verzocht om alsnog te voorzien in de bestuurlijke handhaving door de lokale overheid in het Chogogo-dossier.

BONStinapaIn oktober 2021 legde het ‘Time to Smile Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire’ zonder vergunning een kunstmatig strand aan. Op 19 januari 2022 werd er alsnog een natuurvergunning afgegeven door het bestuurscollege (BC), op voorwaarde dat het resort de keermuur zou aanpassen zodat het zou voldoen aan de eisen die zijn vastgesteld in het Eilandsbesluit Onderwaterpark Bonaire. Chogogo weigert dat volgens Stinapa te doen, waarop in maart 2022 de Directie Toezicht en Handhaving (T&H) is verzocht om de eilandelijke wetgeving te handhaven. ,,Dat is helaas niet gebeurd en in juli 2022 heeft Stinapa hiertegen bezwaar gemaakt, maar ook dat heeft niet geleid tot actie van het eilandsbestuur”, aldus de stichting. Onderzoek van de Universiteit van Wageningen heeft inmiddels aangetoond dat bij gebrek aan een functionele keermuur het zand op het koraalrif terechtkomt, met potentieel grote gevolgen voor de natuur. Daarom is er nu beroep ingesteld bij de rechtbank te Bonaire. Stinapa zegt het te betreuren dat dit nodig is, maar geen andere weg te zien om de bescherming van het Bonaire National Marine Park te waarborgen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.