Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Eilandraadslid Norbert Silberie wil van gezaghebber Edison Rijna weten of deze ervan op de hoogte was dat de website https://tourismtaxbonaire.us verdient aan het innen van de toeristenbelasting die bezoekers van Bonaire moeten betalen.

boninningOok wil hij weten of Rijna deze praktijken schadelijk vindt en wat voor actie er is ondernomen.
Silberie stelt zijn vragen naar aanleiding van berichten die deze week in de media verschenen. Bezoekers moeten sinds 1 juli 2022 voor of bij aankomst op Bonaire 75 dollar Visitor Entry Tax (VET) betalen. Dit kan via de officiële website van de overheid of bij aankomst op Flamingo Airport. Volgens Silberie was bij aanvang al duidelijk dat er ook een andere website is (https://tourismtaxbonaire.us), met een geprioriteerd zoekresultaat die ook de VET aanbiedt én int. Vervolgens wordt er netjes 75 dollar betaald en heeft de toerist aan zijn verplichtingen voldaan. Degenen die de website runnen verdienen aan iedere ‘bemiddeling’ dus 20 dollar. ,,Toeristen hebben officieel geprotesteerd bij de Tourism Corporation Bonaire (TCB) en het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) maar kregen te horen dat dit geen illegale praktijk is en zelfs ‘dat de makers van deze website een gat in de markt hebben ontdekt’”, aldus Silberie.
Het OLB zegt er niet achter te kunnen komen wie ‘de eigenaar’ van de website is en derhalve niets tegen de website te kunnen beginnen. Op vragen hoe het dan zit met de privacybescherming heeft het OLB geen antwoord. Inmiddels is er een tweede website actief die in de authentieke VET-QR-code handelt. Silberie is van mening dat de goede naam van Bonaire als exclusieve toeristenbestemming in het gedrang is door dupering van toeristen bij betaling van de VET en dat hun privacy-data bloot worden gelegd onder ‘valse’ voorwendselen met alle gevolgen van dien.
Hij wil van de gezaghebber niet alleen weten of Rijna van deze praktijken op de hoogte was, maar ook of hij een integriteitsvraag richting bestuurders, ambtenaren en daaraan gelijkgestelden ziet en of deze hieruit opbrengsten of inkomsten kunnen genereren. Hij vraagt of Rijna garantie van privacybescherming kan leveren aan de toeristen en wat er is ondernomen om deze praktijken een halt toe te roepen. Silberie vraagt zich bovendien af of er in de betreffende eilandsverordening een verbod op ‘reselling’ is opgenomen en of het OLB bereid is gedupeerde toeristen schadeloos te stellen om verdere reputatieschade te voorkomen.
Of er iets te doen valt tegen een dergelijke website valt nog te bezien. Het is niet meer of minder dan een bureau dat tickets voor een concert aanbiedt tegen een hogere prijs dan dat er aan de kassa moet worden betaald. Wie naar de Verenigde Staten op vakantie wil en een Electronic System for Travel Authorization (Esta) moet invullen kan behalve bij de officiële website ook bij tal van bemiddelaars terecht en ook deze websites verdienen hier geld aan.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.