Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Binnenkort wordt gestart met de bouw van een schoolcomplex voor beroeps- en volwasseneneducatie op Bonaire. In dit gebouw worden het mbo en het leerlandschap techniek en hospitality van het vmbo opgenomen. Deze onderdelen zullen in de verschillende gebouwen worden gehuisvest.

BONnieuwbouwHet idee om aan de Kaya Frater Odulfinus nieuwbouw neer te zetten voor het beroepsonderwijs dateert al uit 2012. De afdeling havo/vwo had in december 2011 net haar intrek genomen in het nieuwe gebouw van Liseo Boneriano aan de Kaya Amsterdam nadat een brand een jaar eerder de noodgebouwen die daar stonden had verwoest. Daarna was het beroepsonderwijs aan de beurt want ook dat project paste in een masterplan van toenmalig Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart om schoolgebouwen op de Openbare Lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba binnen vijf jaar fysiek op peil te brengen. Er zijn plannen en tekeningen gemaakt en de benodigde financiering vanuit het ministerie van OCW was rond. Toch heeft het nog ruim tien jaar geduurd voordat de plannen nieuw leven werd ingeblazen en nu wordt er gezocht naar aannemers die de bouw kunnen en willen realiseren. De gebouwen worden gesitueerd rondom een deels overdekte binnenplaats. De uiteindelijk gekozen ontwerpvariant betreft een betonnen gevel, die voorziet in de stabiliteit, in combinatie met een staalconstructie. Er is voor een staalconstructie gekozen om de relatief grote vloeroverspanning mogelijk te maken. Het dak wordt voorzien van stalen liggers en sandwichpanelen om het dak zo licht mogelijk te houden. Het schoolgebouw zal bestaan uit twee bouwlagen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte en zo het gehele leerprogramma op het terrein te kunnen huisvesten. Het totale bruto vloeroppervlak bedraagt 5.856 vierkante meter, dit is inclusief de overdekte binnenpleinen en galerijen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.